Artikel GIS Magazine: Burger betrokken bij veranderingen door IMBY-tool van Sweco

Not In My BackYard (NIMBY) wordt het fenomeen wel genoemd. Een asielzoekerscentrum, een windmolenpark of een methadonbus zijn allemaal prima, zolang één en ander maar niet ‘in mijn achtertuin’ terechtkomt. Ook andere veranderingen in de directe leefomgeving, zoals bouwprojecten of renovaties, roepen bij burgers een dergelijke ‘NIMBY-reactie’ op. Burgers worden soms te laat of te weinig betrokken bij veranderingen en vernieuwingen in hun omgeving. De zorg voor de ‘eigen achtertuin’ en de betrokkenheid van burgers biedt echter kansen, aldus Sweco.

Van NIMBY naar IMBY

Het ingenieursbureau draaide het om: van NIMBY naar IMBY. Sweco ontwikkelde een internettool op basis van GeoWeb waarin veranderingen en werkzaamheden op overzichtelijke wijze worden getoond. De tool wordt ingezet een grootschalige reconstructie van de wijk Vlietwijk in de gemeente Voorschoten. Hoofdredacteur Remco Takken sprak met betrokkenen.

Artikel IMBY-tool van Sweco in GIS Magazine 5 2015

Bekijk de video

Voor meer informatie over dit onderwerp en de toepassing in de wijk Vlietwijk kun je ook de video bekijken die daar is opgenomen. Ontdek waarom Bianca Bremer, wethouder van de gemeente Voorschoten, IMBY  “Een super middel” vindt!