Rijkswaterstaat: projectinformatie snel beschikbaar via de kaartinterface van GeoWeb

Mobiliteit is een grote uitdaging waarbij veel partijen betrokken zijn. Digitaal samenwerken is van essentieel belang. Zeker bij ingrijpende zaken zoals nieuwbouw of het beheer en onderhoud van onze wegen en spoor. Daarom is Rijkswaterstaat enkele jaren geleden gaan werken met het BIM (Bouwwerk Informatie Model). Het BIM is een belangrijk middel om informatie over bouwwerken uit te wisselen tussen Rijkswaterstaat en opdrachtnemers. Geoweb wordt gebruikt om deze informatie te visualiseren.

Naar een betere uitwisseling en toegankelijkheid van projectinformatie
Het voornaamste doel van het BIM van Rijkswaterstaat is om de informatievoorziening naar alle betrokken projectorganisaties en beheerorganisaties te verbeteren, te standaardiseren en te vereenvoudigen. Eenmalig inwinnen van data en meervoudig gebruiken en delen van informatie, staat centraal. Het BIM van Rijkswaterstaat is continu in ontwikkeling. Met het oog op de toekomst is het BIM ook een basis waaraan actuele informatie over verkeerbelastingen en reizigersstromen zullen worden toegevoegd. De effecten van uitbreiding en onderhoud kunnen dan worden gesimuleerd, waardoor het makkelijker wordt complexe afwegingen te maken over uitbreiden, beheren en onderhouden van wegen en spoor.

Sneller bij de juiste informatie dankzij de GeoWeb-kaartinterface. (Bekijk de video van Rijkswaterstaat.)
In de onderstaande (Engelstalige) video wordt het BIM van Rijkswaterstaat gepresenteerd. U krijgt u een goede indruk hoe de functionaliteiten van GeoWeb zijn geïntegreerd. In een informatieomgeving, waar soms letterlijk duizenden bestanden worden opgeslagen, bent u als gebruiker niet langer afhankelijk van alleen zoekwoorden of kennis van folderstructuren om bij de gewenste informatie te komen. Dankzij GeoWeb wordt er ook een geografische interface getoond waarin u op basis van locatie een project kunt selecteren. U opent een kaart van de projectomgeving en zoomt in op het gekozen projectgebied. Door middel van kaartlagen, filters en andere selectiefuncties kunt u op gestructureerde wijze snel alle informatie vinden die u nodig heeft.

Wilt u meer weten na het zien van de video?
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van GeoWeb? Er zijn talloze manieren om GeoWeb slim toe te passen. Neem een kijkje bij onze cases. Of neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie of een (vrijblijvend) gesprek. Wij helpen u graag verder! Als u meer wilt weten over het BIM, dan kunt u ook terecht op de website van Rijkswaterstaat.