Netbeheerder TenneT: “Veel sneller inzicht in onze assetgegevens dankzij GeoWeb”

Met circa 21.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen is TenneT 1 van de 5 grootste netbeheerders in Europa. Alle assets (leidingen, masten, hoogspanningsstations enz.) zijn zorgvuldig geïnventariseerd en gedocumenteerd in databases. Sinds 1 jaar maakt TenneT gebruik van GeoWeb om de data van haar assets op een digitale, kaartgeoriënteerde manier in beeld te brengen en direct alle bijbehorende informatie te raadplegen. Waar enkele jaren geleden papieren kaarten nog onmisbaar waren, zijn eindgebruikers nu met enkele muisklikken bij de informatie die zij nodig hebben. Een enorme tijdwinst en een ontwikkeling die smaakt naar meer.

Meeliften op de ontwikkeling van GeoWeb
Maarten van Roest is functioneel beheerder geo-informatie en al jaren betrokken bij de GIS-ontwikkelingen bij TenneT. “Tot vorig jaar werkten we nog met een zelf ontwikkelde Silverlight-viewer”, vertelt hij. “Simpelweg omdat het bestaande marktaanbod niet aan onze wensen voldeed. Met GeoWeb 4 kwam daar verandering in. Op dit moment zijn wij erg blij dat we kunnen meeliften op de ontwikkelingen van GeoWeb en dat wij niet iedere keer zelf oplossingen hoeven te programmeren.”

Enorme tijdwinst
“Iedere dag maken ongeveer 100 TenneT-collega’s gebruik van GeoWeb”, schat Van Roest in. “Voor een groot deel, waarschijnlijk 80 procent, zijn dat terugkerende gebruikers. En dat is goed te begrijpen”, vindt Van Roest. “Want voor sommige afdelingen betekent het werken met GeoWeb écht een enorme winst in efficiency en tijd.”

Vaste gebruikers
Michiel Derksen is beheerder bij de afdeling Real Estate Management en een van de vaste gebruikers van GeoWeb. “Als afdeling beheren wij de belemmerde stroken om onze assets”, legt hij uit. “Dat zijn de stroken grond waarop wij ons mogen begeven om assets te bouwen of te onderhouden. Omdat wij de grond niet in eigendom hebben, hebben wij regelmatig contact met de grondeigenaren. Ook als er klachten of vragen zijn van buitenaf, dan komt men op onze afdeling terecht.”

In minder dan een minuut alle informatie beschikbaar
Derksen en zijn collega’s maken zeer veel gebruik van GeoWeb. “Als iemand contact zoekt met ons, bijvoorbeeld omdat een van onze hoogspanningsmasten knettert, dan hoeven wij nu alleen maar te vragen waar de persoon staat”, vertelt Derksen. “We typen het adres in in GeoWeb en zien meteen een kaartje van het gebied waarop de assets zichtbaar zijn. Dat geeft ons de mogelijkheid om gericht vragen te stellen. Gaat het om de mast bij het beekje of bij de boom…? In minder dan een minuut weten we om welke mast het gaat, wie de grondeigenaar is, en kunnen we gericht iemand op pad sturen om te kijken wat er aan de hand is.”

Vroeger was het een hele puzzel
Hoe anders ging het nog tot slechts enkele jaren geleden. Derksen: “Toen ik hier zes jaar geleden kwam werken, moest ik bij dergelijke vragen de atlas erbij pakken om het gebied te vinden. En als ik het gebied had gevonden, dan zocht ik de papieren kaart erbij waarop de masten en leidingen stonden ingetekend. Om de juiste mast te vinden, moest je tellen vanaf de hoekmasten. En als je de juiste mast dan had gevonden, moest je nog in het kadaster gaan opzoeken wie de grondeigenaar was. Het was echt een hele puzzel. Nu is de kadastrale laag gekoppeld aan GeoWeb en kun je direct alle perceelgegevens terugvinden.”

Mobiel toegang tot GeoWeb
Het succes van GeoWeb smaakt naar meer, vinden zowel Derksen als Van Roest. Hun belangrijkste wens voor de nabije toekomst is het mobiel beschikbaar maken van GeoWeb. “Wij willen dat onze gebruikers GeoWeb op hun tablet of smartphone kunnen raadplegen”, zegt Van Roest. “En zodra dat het geval is, is het natuurlijk een logische volgende stap om op locatie waarnemingen te registreren en data in te voeren via GeoWeb.”

Nog meer halen uit GeoWeb
“Wij willen alle mogelijkheden van GeoWeb benutten”, beaamt Derksen. “Want hoe handig zou het zijn als wij ter plekke een foto kunnen maken en die automatisch met de juiste coördinaten in GeoWeb kunnen toevoegen? En hoe efficiënt zou het zijn als wij een koppeling zouden maken met ons interne archief? Als je dan op weg bent naar een perceel, kun je in één oogopslag zien of er al overeenkomsten zijn gesloten en welke correspondentie heeft plaatsgevonden, enzovoort.”

“Hoewel het technisch allemaal al mogelijk is, vereist het ook de nodige aanpassingen binnen onze eigen organisatie”, weet Van Roest. “Maar stap voor stap gaan we steeds verder in de goede richting.”

Wilt u ook ontdekken wat u met GeoWeb kunt doen?
Bent u benieuwd naar de vele mogelijkheden van GeoWeb en de oplossingen die wij u kunnen bieden? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. U kunt ook alvast zelf een kijkje nemen. Vraag gratis een demo aan via onze site.