Home / Nieuws / Provincie Zeeland: digitaal reizen door de tijd met Geoweb

Provincie Zeeland: digitaal reizen door de tijd met Geoweb

De provincie Zeeland en het Zeeuws Archief hebben historische kaarten van de provincie gedigitaliseerd. Met behulp van GeoWeb kan iedereen de historie van een Zeeuws perceel – van huis tot weiland – tot vijf eeuwen terug op oude kaarten zien

Cultuurhistorische elementen

GeoWeb is de WebGIS oplossing van Sweco en Esri, voor het delen van ruimtelijke informatie via  internet en/of intranet. Dankzij deze toepassing van GeoWeb door het Zeeuws Archief en de Provincie Zeeland kun je cultuurhistorische elementen opzoeken. Bijvoorbeeld archeologische vindplaatsen, scheepswrakken, maar ook waterstaatkundige bouwwerken, monumenten en historische boerderijen.

Digitale percelen en hun eigenaren

Mensen willen alles weten over hun betovergrootvader en -moeder en wat zij deden. Dit blijkt o.a. uit de populariteit van de website www.Zeeuwengezocht.nl. Daar kan nu aan worden toegevoegd in welk gebied zij woonden en onder welke omstandigheden.

Vier kaartlagen van 1832 tot 1560

De Grootschalige Basis Kaart Nederland (GBKN) was het algemene fundament, de onderliggende kaart. Daar bovenop zijn 4 nieuwe lagen gelegd, van 1832 tot 1560:

  • de kadastrale minuutplans van 1832;
  • de Atlas Hattinga uit 1750;
  • de kaarten uit de Atlas Visscher-Roman uit 1655;
  • dertien stedenkaarten van Jacob van Deventer uit 1560.

Omvangrijk project

Aan het project is lange tijd gewerkt. De historische kaarten zijn gescand en meer dan 1200 kaarten en 150.000 percelen moesten digitaal overgetrokken worden. Vervolgens zijn de kaarten voorzien van georeferentie. Dit is een digitale bewerking waarbij gedigitaliseerde kaarten over elkaar heen worden gelegd en worden voorzien van gemeenschappelijke coördinaten. Daardoor kunnen de kaarten gemakkelijk onderling worden vergeleken.

Eenvoudig zoeken met GeoWeb

De historische kaarten zijn opgenomen in het geografisch informatiesysteem van de Provincie. Voor iedereen toegankelijk via internet. En met GeoWeb eenvoudig te doorzoeken. Het is mogelijk om op straatnamen en postcodes te zoeken. Door het selecteren van kaartlagen zie je hoe de situatie er in de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw uitzag. Er zijn ook luchtfoto’s van Zeeland van 1959 en 2013 opgenomen en er bestaat zelfs de mogelijkheid om naar Google Streetview te schakelen.

Ontdek het zelf en ga naar de sites van provincie Zeeland.

Wil je meer weten over hoe GeoWeb ook voor jouw organisatie ingezet kan worden?

Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer of komen langs voor een vrijblijvende demonstratie.

Zien is geloven

GeoWeb biedt oneindig veel mogelijkheden, om (big) data te koppelen aan geografische kaarten. Je kunt dit het beste zelf ontdekken door in de wereld van GeoWeb te stappen. Vraag daarom een gratis demo aan.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36