Home / Nieuws / Provincie Gelderland stimuleert hernieuwbare energie met energieatlas

Provincie Gelderland stimuleert hernieuwbare energie met energieatlas

De Provincie Gelderland wil koploper zijn in de overstap naar schone en hernieuwbare energie. Daarom heeft zij een energieatlas gelanceerd, gebaseerd op GeoWeb.

Meer duurzame energiebronnen zoals zon, biomassa, water en wind. Via digitale kaarten wordt vraag en aanbod van energie bij elkaar gebracht.

Inzicht in locaties en bronnen

De energieatlas is de plek voor gemeenten en initiatiefnemers, om te achterhalen waar kansen liggen voor duurzame energie. Door verschillende kaarten met elkaar te combineren:

  • wordt inzichtelijk wat kansrijke locaties zijn voor nieuwe energie-initiatieven;
  • krijg je informatie over het potentieel van verschillende hernieuwbare energiebronnen;
  • kan het gemeentelijk klimaatbeleid gemonitord worden.

Een handige tool voor duurzame gebiedsontwikkeling

De Energieatlas bedoeld is om duurzame initiatieven en projecten te faciliteren. Door beschikbare informatie over duurzame energie op één punt (de kaart van Energieatlas) overzichtelijk en ruimtelijk weer te geven/verzamelen. De energieatlas is interactief. Naast de beschikbare energiegegevens, kan iedereen zelf ook schetsen  toevoegen. De energieatlas is daarmee een erg handige tool voor het maken van plantekeningen. Deze gegevens kunnen vervolgens online met elkaar gedeeld worden.

Gebruiksvriendelijkheid centraal

De energieatlas heeft een brede doelgroep. Gebruiksvriendelijkheid was erg belangrijk. “Daarom is gekozen voor GeoWeb, een webGIS-oplossing van Sweco en Esri Nederland. Het is eenvoudig in gebruik en GIS-kennis is niet nodig” legt Simone Wolters van der Weij, Coördinator en Adviseur bij Provincie Gelderland uit.

Bovendien kun je met GeoWeb functionaliteiten aanbieden, die echt aansluiten bij het doel van de energieatlas.  Weglaten wat overbodig is, om de gebruikersvriendelijkheid te vergroten. Minder is meer!

Innovatief informatieportaal  met uitgebreid communicatietraject

“De energieatlas is een breed opgezet informatieportaal, dat verder gaat dan een standaard GIS -toepassing” aldus K. van Schrojenstein Lantman – Orlinska, adviseur geo-informatie bij Sweco.

“Het eindproduct is het resultaat van inspanningen van diverse afdelingen van de Provincie, expertise vanuit de hele organisatie is ingezet. Vanuit Sweco hebben we vervolgens niet alleen geadviseerd over optimalisatie van de gebruiksvriendelijkheid, ook het communicatieaspect kwam hierbij aan bod. Je wilt niet alleen een site online zetten, deze moet ook gevonden en daadwerkelijk gebruikt worden.  Vandaar dat het veel meer is geworden dan een standaard GIS-toepassing, met een bijzondere opzet qua landingspagina’s en (instructie)video’s tot gevolg”.

Wil je meer weten over dit onderwerp of over hoe GeoWeb voor jouw organisatie ingezet kan worden?

Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer of komen langs voor een (vrijblijvende) demonstratie.

Zien is geloven

GeoWeb biedt oneindig veel mogelijkheden, om (big) data te koppelen aan geografische kaarten. Je kunt dit het beste zelf ontdekken door in de wereld van GeoWeb te stappen. Vraag daarom een gratis demo aan.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36