13e GeoWeb Gebruikersdag: een dag vol kennis en ervaringen

De GeoWeb Gebruikersdag stond in het teken van de HTML5-viewer, kennis en nieuwe ontwikkelingen die invloed hebben op GeoWeb 5.1 en de toekomstige versies. Op woensdag 8 maart vond alweer de 13e GeoWeb Gebruikersdag, georganiseerd door Sweco en Esri Nederland, plaats. Meer dan 150 deelnemers waren aanwezig in het provinciehuis Zuid-Holland aan het Zuid-Hollandplein in Den Haag.

Jubileum voor GeoWeb
GeoWeb bestaat 12,5 jaar! Dat was waar het welkomstwoord van René Colijn (Esri Nederland) over ging. Vervolgens vertelden Fiona Smith en Johan van Arragon van provincie Zuid-Holland hoe zij door GeoWeb beter met andere provincies kunnen samenwerken. Arragon: “We zijn blij met de manier waarop samenwerken via het centraal geo-register. Alles is nu voor iedereen beschikbaar. We delen onze ervaringen en pakken gezamenlijk de kansen en uitdagingen aan”. Fiona Smith vertelde waarvoor GeoWeb nu wordt gebruikt en vertelde hoe GeoWeb wordt ingezet voor ondersteuning én toetsing van beleid. In de toekomst wil de provincie Zuid-Holland overstappen naar de HTML5-viewer en willen zij de GeoWeb omgeving uitbreiden, zodat GeoWeb ook door de buitenmedewerker te gebruiken is.

Road Ahead met nieuwe functionaliteit
Vervolgens nam René Colijn de deelnemers mee in ‘The Road Ahead’ waarbij nieuwe functionaliteit en verbeteringen werden gepresenteerd. Zo liet hij onder meer een verbeterde integratie van GeoWeb in het ArcGIS-platform zien en vertelde hij dat de Silverlight viewer voor het laatst met GeoWeb 5.1  meegeleverd wordt. Op de GeoWeb Gebruikersdag zijn een aantal nieuwe functies van de nieuwe HTML 5 viewer gedemonstreerd. Dit zijn onder meer:

– Het configureren van basiskaarten en de nieuwe locatie van de basiskaarten kiezer
– Het uploaden van Shape, CSV, KML, Filegeodatabase door eindgebruikers
– Nieuwe functiemenu mogelijkheden waaronder een compacte functiebalk
– Het bewaren van projecten in ArcGIS Online of lokaal op de server
– Rechtermuisklik menu met met de mogelijkheid om adressen te zoeken op basis van  reverse geocoding.

Een blik op de toekomst
Arjan Wilkens en Marcel Steenis (Sweco) pakten door op al het nieuws, met een doorkijk naar de ontwikkelingen van GeoWeb in de toekomst. Er werd inzicht gegeven in de trends en ontwikkelingen die voor GeoWeb relevant zijn. Zo is GeoWeb nu al voor ongeveer 80% webrichtlijnen proof, komen binnenkort eenvoudig te embedden ‘Minimaps’ beschikbaar voor op uw website en zijn 3D en Internet of Things geen thema’s meer van de toekomst, maar van nu. Op korte termijn kunnen er in GeoWeb 3D-modellen gekoppeld worden, analyses gemaakt worden van basis van raster(hoogte)data en 3D-gebouwhoogte.

De vele gezichten van GeoWeb
Na het plenaire deel konden de deelnemers traditiegetrouw ‘de verschillende gezichten’ achter GeoWeb ontdekken tijdens de parallelle sessies van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Harderwijk, BAM Infra, TenneT, Waterschap Aa en Maas, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Haaglanden, en provincie Noord-Holland. Er was gedurende de dag voldoende ruimte om onder het genot van een hapje en drankje met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen. Ook werd er volop van de gelegenheid gebruik gemaakt om vragen, tips of ontwikkelingen met GeoWeb-experts te bespreken op het informatieplein.

Presentaties en meer informatie
Alle presentaties van de gebruikersdag zijn online beschikbaar. U kunt de presentaties downloaden en bekijken door hier in te loggen. Heeft u nog geen inloggegevens? Stuur dan een bericht naar [email protected].

Het was een informatieve dag en de input van een ieder die aanwezig was wordt enorm gewaardeerd. Deze input gebruiken we om GeoWeb nog verder te verbeteren. Heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met René Colijn van Esri Nederland  [email protected]I.nl of Marcel Steenis van Sweco [email protected] .

Bekijk hier de foto’s van de GeoWeb gebruikersdag:

GeoWeb Gebruikersdag 2016