Home / Nieuws / Gemeente Zwolle: GeoWeb-app geeft objectief overzicht van verkeersongevallen

Gemeente Zwolle: GeoWeb-app geeft objectief overzicht van verkeersongevallen

Voor iedere gemeente is verkeersveiligheid een belangrijk thema. En als er locaties zijn waar veel ongelukken gebeuren, dan wil je als gemeente dat iedere ambtenaar toegang heeft tot alle beschikbare informatie. Bij de gemeente Zwolle is sinds 2,5 maand een kaartgeoriënteerde applicatie in werking waarmee medewerkers op een kaart kunnen zien waar ernstige verkeersongevallen zich hebben voorgedaan.

Zelf informatie vinden

Gijs van der Kolk is adviseur Verkeer bij de gemeente Zwolle en is een van de gebruikers van de nieuwe applicatie, die binnen de gemeente ook wel bekend staat als de ‘Ongevallensite’. Vanuit de organisatie krijgt hij regelmatig vragen over verkeersongevallen en de locaties waar de ongelukken zich hebben voorgedaan. “Om te voorkomen dat wij iedere keer alles tot in detail moeten uitzoeken wilden wij een online tool ontwikkelen waarmee medewerkers zelf op een makkelijke manier hun informatie kunnen vinden en ook relatief snel een goede analyse kunnen uitvoeren”, legt hij uit. “Met GeoWeb was dat mogelijk.”

Analyses maken

In de GeoWeb-applicatie wordt onder andere gebruikgemaakt van informatie uit BRON (het Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland). Kenmerken van het ongeval en de locaties worden in dit bestand bijgehouden. In de GeoWeb-applicatie zijn bovendien de fietsroutes in Zwolle er extra aan toegevoegd. “Op het moment dat er op of langs bepaalde fietsroutes veel ernstige ongevallen gebeuren, dan zijn wij nu in staat daar snel een analyse van te maken”, aldus Van der Kolk.

Objectief toetsen van klachten

De Ongevallensite is nu 2,5 maand in werking. “Te kort om definitieve conclusies te trekken over het gebruik”, vindt Van der Kolk. De applicatie geeft tot nu toe alleen overzicht van de ongevallen met ernstige afloop en bovendien heeft Van der Kolk nog tijd nodig om de applicatie onder de aandacht te brengen binnen de gemeente. Zelf is hij evenwel al tevreden over het gebruiksgemak. “Ik heb snel inzicht in de ongevallen. Soms komen inwoners met uitspraken of klachten over de verkeersveiligheid in hun buurt. Met de GeoWeb-applicatie kunnen we dan snel en objectief toetsen of het aantal ongevallen op die locatie het gevoel van onveiligheid bevestigt.”

Veiligheid in kaart brengen

Onlangs werden de gegevens uit de Ongevallensite ook gebruikt in het kader van een breder onderzoek naar de algemene veiligheid in de Zwolse wijken. “Wij hebben toen de gegevens over verkeersveiligheid uit onze Ongevallensite gehaald”, vertelt Van der Kolk. Hoe de gegevens over criminaliteit, sociale veiligheid, vernielingen en dergelijke zijn aangeleverd, weet hij niet. “Maar je zou je kunnen voorstellen dat de kaartgeoriënteerde opzet van onze GeoWeb-applicatie ook geschikt is om andere vormen van veiligheid in kaart te brengen”, beaamt hij.

Realtime

Kijkend naar de toekomst heeft Van der Kolk nog een wensenlijst. Bovenaan staat ‘actualiteit’. “Wij hebben nu alle gegevens van 2005 tot 2015 in onze tool”, legt hij uit. “Daarmee is het enigszins een historische tool. Wat we in de toekomst natuurlijk willen is dat het een ‘realtime’ tool wordt. Of dat we op zijn minst iedere maand de actuele gegevens kunnen toevoegen, zodat we ook snel maatregelen kunnen nemen bij de vele ontwikkelingen die in het verkeer gaande zijn.”

De toekomst

Nieuwe vervoersmiddelen, de zelfrijdende auto, steeds grotere aantallen elektrische fietsen. Het verkeersbeeld verandert en dat zal onherroepelijk zijn effect hebben op het aantal en het soort verkeersongevallen. Daarnaast heeft de ongevallenregistratie de afgelopen jaren vaak ter discussie gestaan omdat de kwaliteit en kwantiteit van de registratie van verkeersongevallen een aantal jaren ronduit slecht is geweest. De ontwikkelingen op het gebied van ongevalleninformatie staan dan ook niet stil. “Politie, verzekeraars en wegbeheerders werken samen aan nieuwe manieren van online ongevallenregistratie”, vertelt Van der Kolk. “Als gemeente willen wij daar ook onze bijdrage aan leveren. Eén ding is zeker namelijk, en dat is het dat het erg belangrijk is om snel inzicht te hebben in de verkeersveiligheid van locaties en tot de juiste maatregelen te komen,  op basis van complete en actuele ongevallengegevens.”

Meer weten over GeoWeb?

Ben jij ook op zoek naar manieren om data begrijpelijk en inzichtelijk te maken door ze te koppelen aan geografische kaarten? GeoWeb biedt talloze mogelijkheden om verschillende soorten databronnen op eenduidige wijze te ontsluiten. Neem contact met ons op. We vertellen je graag meer of komen langs voor een vrijblijvende demonstratie. Je kunt ook alvast zelf een gratis demoversie aanvragen.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36