Van klachten naar kansen met IMBY-tool

Hoe creëer je draagvlak voor een bouw- of infraproject? Hoe zet je bezwaren om in kansen? Veranderingen in hun leefomgeving roepen bij burgers vaak een ‘NIMBY-reactie’ op: ‘Not In My Back Yard’. Die ontstaat omdat zij te laat of te weinig bij het project worden betrokken. Daarom ontwikkelde Sweco de IMBY-internettool, dé manier voor omgevingsmanagers om erachter te komen wat er speelt bij de omgeving en een invulling te geven aan burgerparticipatie. Doorlooptijd en kosten van projecten worden hiermee verminderd.

Wat doet de IMBY-tool?
De IMBY-tool maakt gebruik van de lokale kennis en de wensen van burgers. Zij kunnen via een speciaal voor het project ingerichte website een idee, vraag of bezwaar melden. De omgevingsmanager heeft ook toegang tot de aan de website gekoppelde tool en kan reageren op de burgers. Zij krijgen te horen wat er met hun melding wordt gedaan en voelen zich gehoord.

Van klacht naar kans
De tool wordt al succesvol ingezet in verschillende bouwprojecten; bijvoorbeeld in de gemeente Voorschoten. Via de website http://vlietwijkvoorop.nl kan iedereen op de kaart klikken (op de locatie waar het over gaat) en een kans of klacht indienen over de geplande herinrichting en werkzaamheden in de wijk Vlietwijk.

‘Kan bij het herinrichten ook een speeltoestel geplaatst worden?’ ‘Hoe bevoorraad ik mijn winkel tijdens de werkzaamheden?’ Zomaar wat voorbeelden van vragen die bij de reconstructie van Vlietwijk via de IMBY-internetsite als melding binnenkwamen. En die dus door de omgevingsmanager beantwoord en behandeld konden worden.

IMBY, en nog veel meer, dankzij GeoWeb
De IMBY-internettool is ontwikkeld op basis van GeoWeb, het softwareproduct van Sweco waarmee (big) data aan geografische kaarten kunnen worden toegevoegd. “IMBY is een goed voorbeeld van een targeted internettool”, vertelt Marcel Steenis, productmanager GeoWeb (Sweco). “Bij de ontwikkeling van dit soort tools is het de kunst om je goed te verdiepen in de doelgroep en via de internetsite alleen datgene aan te bieden wat echt nodig is om een vraag, idee of bezwaar te kunnen indienen, af te handelen en inzichtelijk te maken.”

GeoWeb ideaal om targeted apps te ontwikkelen
“Intussen heeft Sweco de nodige ervaring opgedaan met het bouwen van targeted apps met GeoWeb”, vervolgt Steenis. “Zo kunnen waterschappen met de schouw-app in 4 klikken op hun mobiel een schouw uitvoeren. Het werk dat buiten plaatsvindt, is volledig geïntegreerd met het werk en de systemen op kantoor. Hetzelfde geldt voor een app die wij voor inspecteurs van Leidingenstraat Nederland (LSNed) ontwikkelden. De mogelijkheden van GeoWeb-apps zijn eindeloos.”

Meer weten?
Wilt u meer informatie over de IMBY-internettool? Of bent u op zoek naar een targeted app voor uw organisatie of project? Neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer of komen langs voor een vrijblijvende demonstratie.

Zien is geloven
GeoWeb biedt oneindig veel mogelijkheden om (big) data te koppelen aan geografische kaarten. Je kunt dit het beste zelf ontdekken door in de wereld van GeoWeb te stappen. Vraag daarom een gratis demo aan. Of neem contact op met een van onze adviseurs.

Gratis demo aanvragen