Home / Nieuws / Veiligheidsregio Haaglanden monitort brandincidenten rond Oud en Nieuw met GeoWeb

Veiligheidsregio Haaglanden monitort brandincidenten rond Oud en Nieuw met GeoWeb

Hoeveel branden zouden er plaatsvinden rond Oudejaarsavond in de regio Haaglanden? In welke gemeente zouden de meeste branden ontstaan? Om wat voor type incidenten zou het gaan? Vanuit de behoefte om op realtime basis meer inzicht te krijgen in de cijfers van brandgerelateerde incidenten rond de viering van Oud en Nieuw werd GeoWeb ingezet om een workflow in te richten. Gedurende 24 uur werd ieder half uur automatisch een overzicht gegenereerd van alle incidenten in de regio.

Inzicht in trends

William Kaptein is werkzaam bij het Team Operationele Voorbereiding van de Veiligheidsregio Haaglanden en zorgde in samenwerking met Sweco voor de totstandkoming van deze rapportage. “Sinds een jaar zijn wij met onze brandweerafdeling aangesloten op een exacte kopie van het centrale meldkamersysteem”, legt hij uit. “Daardoor kunnen wij nu zelf onze eigen rapportages samenstellen. Voor de jaarwisseling van 2016 op 2017 hebben we dan ook besloten om een gedetailleerde rapportage te laten maken van alle brandincidenten in de regio. Voor ons bestuur is het relevant om precies te weten wat er tijdens zo’n nacht gebeurt, hoe de gebeurtenissen verlopen en of er bepaalde trends zichtbaar zijn die nuttig kunnen zijn voor onze werkwijze in de toekomst. Met GeoWeb was het mogelijk om deze geautomatiseerde rapportage op korte termijn te realiseren.”

Dagelijkse rapportage

Het principe van dit soort geautomatiseerde incidentenrapportages is niet nieuw bij de organisatie. Anderhalf jaar geleden werd al begonnen met het genereren van een dagelijkse incidentenrapportage. “Die rapportage gaat iedere dag naar de afdeling communicatie en een aantal andere medewerkers”, aldus Kaptein. “Op deze manier wordt iedereen geïnformeerd over de incidenten van de afgelopen 24 uur, inclusief een overzichtskaartje met de locaties van de incidenten.” Gezien het feit dat dit dagelijkse incidentenoverzicht met GeoWeb wordt opgesteld, was het logisch en relatief gemakkelijk om ook de meer gedetailleerde Oudejaarsrapportage met GeoWeb te realiseren.

Realtime informatie

Normaal gezien gebruiken de brandweerdiensten GeoWeb vooral voor gebouweninformatie en objectinformatie. Op de zogenaamde bereikbaarheidskaarten kunnen de operationele diensten zien waar brandgevaarlijke stoffen opgeslagen staan, waar de ingangen zijn tot gebouwen, welke binnenmuren er zijn, enzovoort. “Wat GeoWeb daarnaast zo nuttig maakt voor ons, is de mogelijkheid om informatie realtime op kaarten te raadplegen”, voegt Kaptein eraan toe. “Zo kunnen wij bijvoorbeeld via GeoWeb op elk moment zien welke incidenten er op dat moment zijn en waar onze voertuigen zich bewegen.”

Kaartweergave

“Bij de realtime rapportage rond Oud en Nieuw was de kaartweergave overigens minder relevant”, merkt Kaptein op. “Bij de jaarwisseling spelen zoveel incidenten, dat een kaartweergave al snel een soort brei aan stippen wordt. Wat we nu hebben laten maken, is daarnaast ook nog eens heel gedetailleerd, alle incidenten zijn echt uitgesplitst per tijdstip en type brand. Dat soort informatie is duidelijker weer te geven in tabelvorm.”

De inzichten van de rapportage worden momenteel nog verwerkt. “Maar de reacties zijn positief geweest”, meldt Kaptein. “En het idee is om deze methodiek ieder jaar te gebruiken om ook op de langere termijn trends te kunnen onderscheiden.”

Meer weten over GeoWeb?

Wil jij ook wel eens weten wat jouw organisatie met GeoWeb zou kunnen doen? Neem contact met ons op. We vertellen je graag meer of komen langs voor een vrijblijvende demonstratie. Je kunt ook alvast zelf een gratis demoversie aanvragen.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36