Silverlight-viewer niet langer ondersteund in nieuwe Firefox-release

Het was al langere tijd aangekondigd, maar nu is het dan bijna zover. Met de nieuwe versie van Firefox (Firefox 52), die voor deze maand is aangekondigd, zal de ondersteuning van Silverlight beëindigd worden. Dit heeft consequenties voor organisaties die GeoWeb 5.1 of ouder gebruiken in combinatie met Firefox en de Silverlight-viewer.

Uitfasering Silverlight
Dat de verdere uitfasering van de Silverlight-viewer eraan zat te komen was te voorzien. Google stopte in september 2015 al de ondersteuning in de Chrome-browser, en voor de nabije toekomst kent alleen Internet Explorer nog ondersteuning voor de Silverlight-plug-in. Het is dan ook niet toevallig dat GeoWeb 5.1 de laatste versie was waarbij de Silverlight-viewer werd meegeleverd. Op de GeoWeb Gebruikersdag van 2016 werd al getoond hoe de HTML 5-viewer de weg naar de toekomst heeft overgenomen. En in de meest recente versie van GeoWeb wordt dat bevestigd. In GeoWeb 5.2, dat sinds enkele weken beschikbaar is, wordt de Silverlight-viewer helemaal niet meer meegeleverd en is alleen de HTML 5-viewer (vanaf deze versie de GeoWeb WebViewer genoemd) nog beschikbaar.

Hoewel er nog enkele mogelijkheden bestaan om het gebruik van Silverlight te rekken, is het algemeen geldend advies aan Silverlight-gebruikers om zo snel mogelijk over te stappen op HTML5-technologie.

Een volwassen alternatief in HTML5
Het voordeel van de combinatie GeoWeb met de HTML5-viewer is dat u er zeker van kunt zijn dat u met een toekomstbestendige oplossing werkt waarmee u ook aan de toenemende eisen van flexibiliteit voldoet. Zo kunt u bijvoorbeeld dankzij de rijke HTML5-viewer in GeoWeb 5 en hoger altijd – online en offline – uw systeem raadplegen, waar u ook bent. Gewoon met uw tablet of smartphone. Voor organisaties die kaarten willen delen op internet via hun CMS, is het daarnaast goed om te weten dat de GeoWeb HTML5-viewer, als enige GIS-viewer, voldoet aan de Nederlandse webrichtlijnen. Dit betekent bijvoorbeeld dat GeoWeb kan voorlezen aan mensen die blind of slechtziend zijn. Maar het betekent ook dat GeoWeb volledig via het toetsenbord bediend kan worden voor mensen die niet met een muis kunnen werken.

In de laatste versie van GeoWeb neemt het aantal mogelijkheden snel nog verder toe. Een interessante mogelijkheid is bijvoorbeeld dat beheerders een tijdschuifbalk kunnen configureren waarmee eindgebruikers de kaartweergave door de tijd heen kunnen ‘verschuiven’. Kortom, met GeoWeb 5.2 heeft u een volwassen, op HTML5 gebaseerd alternatief, dat in niets onderdoet qua functionaliteit ten opzichte van Silverlight.

Meer informatie?
Bovengenoemde voordelen zijn slechts enkele willekeurige voorbeelden van het voordeel dat het gebruik van GeoWeb met HTML5-technologie brengt. Wilt u meer weten over de laatste release van GeoWeb? Of bent u op zoek naar advies bij het overstappen naar een hogere versie van GeoWeb? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.