Home / Nieuws / Sweco en Universiteit Wageningen organiseren FME-leergang

Sweco en Universiteit Wageningen organiseren FME-leergang

FME is niet meer weg te denken in projecten waar dataprocessen en informatiemanagement een belangrijke rol hebben. Sweco draagt bij aan de ontwikkeling van kennis en expertise rondom FME en werkt daarbij met verschillende partijen samen. In de editie van juni 2017 besteedt GIS Magazine aandacht aan een unieke ontwikkeling op dit gebied: de FME-leergang die Sweco organiseerde samen met de Wageningen Universiteit (WUR). “Door GIS-studenten een FME-programma te bieden, zijn zij nóg beter voorbereid op het werk van de toekomst”, vindt John Stuiver, die onder andere als coördinator van het vak ‘Geo Information Tools’ en stagecoördinator verbonden is aan de WUR.

Dit artikel is gepubliceerd in de juni 2017-editie van GIS Magazine (download de pdf-versie).

FME (Feature Manipulation Engine) is software die het mogelijk maakt om gegevens te importeren, te bewerken en te exporteren. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om data te koppelen en werkprocessen te automatiseren. Voor organisaties waar data vaak in verschillende systemen worden opgeslagen, kan FME een ware uitkomst zijn. FME biedt immers de mogelijkheid om alles in één omgeving naar binnen te halen, te bewerken en weg te schrijven in het gewenste formaat.

Capita Selecta FME

“Zeker vanuit het GIS-werkveld zien we dat FME steeds vaker gebruikt wordt, omdat het hele snelle rekenoplossingen biedt voor trajecten met een complexe datavoorbereiding”, legt Stuiver uit. “Voor de Masteropleiding Geo Information Science (MGI) hebben wij daarom samen met Sweco een zogenaamde Capita Selecta FME samengesteld. Een Capita Selecta is een speciaal vak dat aanvullend op het reguliere curriculum wordt aangeboden. In dit geval hebben wij gekozen voor het thema FME in een GIS-project, om onze studenten goed voor te bereiden op de werkpraktijk waarin ze straks terechtkomen.” De eerste 14 studenten hebben deze leergang inmiddels succesvol afgerond.

Waarvoor kun je FME toepassen, en waarvoor niet?

“Centraal in de FME-leergang stond een praktijkvoorbeeld dat wij aan de lokale werkelijkheid hebben ontleend”, vertelt Stuiver. “Enige jaren geleden is er door de gemeente Wageningen een vraag uitgezet in de markt voor een vooronderzoek naar de mogelijke realisering van een lightrailverbinding tussen Wageningen en Ede of Rhenen. Het idee was om daarmee het autoverkeer te ontlasten. Wij hebben dit concrete voorbeeld gebruikt voor onze leergang en wij hebben er allerlei extra GIS-vragen bij bedacht. Tijdens de leergang moesten de studenten dit vraagstuk vanuit verschillende GIS-methoden benaderen. Maar FME was wel het centrale thema. En een belangrijke leervraag in het hele traject was: waar kun je FME toepassen en waar niet?”

Inbreng vanuit de dagelijkse praktijk

Daar waar de WUR als geen ander de theoretische benadering rond de FME-leergang kan verzorgen, zorgde Sweco voor de praktische invalshoek. Stuiver: “De belangrijkste reden om samen te werken met een bedrijf als Sweco is dat zij niet alleen praktijkkennis hebben van FME, de software dus, maar dat zij ook de GIS-methodes kennen waar onze studenten gebruik van maken. Ik vond de eerste editie van deze leergang een prachtige combinatie van hoe universiteit en werkveld elkaar kunnen vinden om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen. Het perspectief is verschillend, maar dat kan juist heel verrijkend zijn. Ik denk dat dit soort samenwerking kan leiden tot een curriculum dat zowel academisch van het hoogste niveau is, maar ook op hoog niveau aansluit op het werkveld.”

Het schaap met 10 poten

“En dat is weer nodig om goed aan te blijven sluiten op de eisen die aan GIS-studenten worden gesteld”, voegt Stuiver er nog aan toe. “Vroeger waren er nog gescheiden werelden in ons werkveld. Iemand bedacht wat, iemand vertaalde het in een plan, en iemand anders voerde het uit. Nu zoeken organisaties steeds meer naar personen die alles in hun mars hebben. Mensen die maatschappelijke vraagstukken begrijpen, strategieën kunnen bepalen, conceptuele oplossingen bedenken en daarnaast ook nog over de nodige praktische vaardigheden (en softwarekennis) beschikken om in ieder geval een prototype uit te voeren. Het schaap met de 5 poten is intussen een schaap met wel 10 poten geworden!”

Meer weten over de mogelijkheden van FME?

Als jij met FME wilt gaan werken, dan ben je bij Sweco aan het goede adres. Sweco is al meer dan 10 jaar partner van SAFE, de leverancier van FME. Sweco is ook geregistreerd als Platinum Value Added Reseller. Deze selecte status geeft SAFE aan partners die bewezen hebben de toegevoegde waarde van FME optimaal te kunnen vertalen naar de diverse praktijk van hun klanten.

Wil jij ook profiteren van onze unieke internationale ervaring? Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden op het gebied van FME-licenties, -training en -advisering.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36