Realtime data in GeoWeb: de juiste informatie op het juiste moment

Met de opkomst van monitoring en the internet of things ligt een enorme berg aan informatie letterlijk voor het oprapen. Er is niet alleen een steeds groter wordende stroom aan gegevens, deze informatie is ook steeds meer “realtime”. In een proof of concept is de afgelopen maanden onderzocht hoe GeoWeb kan aansluiten op dit soort databronnen en welke nieuwe mogelijkheden dit kan bieden. Na een succesvolle test met realtime data in GeoWeb kunnen we nu een voorproefje geven!

Realtime data

Een voorbeeld van een ‘realtime’ datastroom is die van het NDOV. Dat zijn alle Nederlandse bus- en treingegevens over locaties, vertrek- en aankomsttijden en andere gegevens in één set. Deze informatie wordt continue vernieuwd, bijvoorbeeld omdat een bus een nieuwe locatie doorgeeft.

Van get request

De traditionele manier van verwerking, is door deze data naar een onderliggende database te schrijven. Zodra een gebruiker de kaart of applicatie opent, wordt alle data in één keer via een ‘get request’ uit de database opgehaald en in de kaart weergegeven. De inhoud van de kaartlaag past zich verder niet aan, tenzij de gebruiker hierom vraagt. Bij elke aanpassing van het kaartbeeld wordt weliswaar de nieuwste informatie opgevraagd, maar deze bevat een momentopname van de real-time datastroom. Op het moment van tonen is feitelijk het informatiebeeld alweer verouderd.

Naar push request

Als gebruiker wil je liever dat de kaart of applicatie zich aanpast, zodra de relevante informatie wijzigt. Dit kan met een ‘push request’: het punt (bijvoorbeeld een bus) bepaalt zelf wanneer een update nodig is en geeft opdracht aan de kaart om de weergave aan te passen op basis van de nieuwe informatie.

Dit proces van ‘push request’ werkt in GeoWeb volledig automatisch en kan zo worden aangepast, dat alleen nuttige informatie wordt weergegeven. Zoals bijvoorbeeld alleen de data uit een bepaald gebied rondom de gebruiker. Naast de visualisatie in de kaart kunnen ook rapportages en zelfs workflows gestart worden op basis van wijzigingen in de real time datastroom.

Sneak peak: realtime data in GeoWeb

Het krachtige van GeoWeb is de combinatie van informatie, visualisatie en het uitvoeren van analyses. Met realtime data op basis van push requests wordt GeoWeb nóg meer een ondersteuning van het werkproces, die helpt bij het maken van beslissingen en het verkorten van de reactietijd. Bijvoorbeeld bij een melding: zodra een melding binnenkomt, zoals een incident met een trein of bus, kan een rapport worden gegenereerd op basis van realtime data, gecombineerd met andere (geo-)informatie. Dat rapport gaat naar de juiste personen met alle relevante gegevens, zoals een gepersonaliseerde route-omschrijving naar de locatie toe.

Bekijk de video om te zien hoe zo’n realtime dataset er in GeoWeb uitziet:

Ook profiteren van realtime data in GeoWeb?

Er zijn ontzettend veel manieren te bedenken waarop GeoWeb een ingewikkelde vraag kan beantwoorden in een geautomatiseerd werkproces met realtime data. Op die manier kunt u sneller reageren op gebeurtenissen. En meldingen versturen als een bepaalde gebeurtenis zich voordoet. Daarmee verlaagt u de reactietijd en kunt u uw werkprocessen versnellen. Heeft u een idee of vraag over GeoWeb, of over realtime data? Neem dan contact met ons. We helpen u graag verder.