Home / Nieuws / Vernieuwing en inspiratie op GeoWeb Gebruikersdag 2019
Demo-plein op de gebruikersdag

Vernieuwing en inspiratie op GeoWeb Gebruikersdag 2019

Wie op 12 februari 2019 de GeoWeb Gebruikersdag bezocht, kwam niet voor niets. Vanaf de eerste presentatie werd duidelijk dat er weer veel nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. In de plenaire presentaties (en ’s middags in de deep dive-sessies) werd ingegaan op de allernieuwste functies in GeoWeb 5.5 en ArcGIS 10.7, de mogelijkheden van Geocortex Analytics en het nieuwe licentiemodel. Efficiëntie, gebruiksgemak, uniformiteit en herleidbaarheid waren terugkerende termen.

GeoWeb in de praktijk

Na een kort welkom door Martin Schluter (Esri) ging de dag van start met de praktijkcase van gemeente Woerden. Net als veel andere gemeenten kampte Woerden met de uitdaging om de meldingen van burgers, over de openbare ruimte, efficiënter en sneller af te handelen. Door in GeoWeb een meldingensysteem te configureren en dat direct aan het beheersysteem te koppelen, heeft de gemeente nu een werkproces ontwikkeld waarmee zij het overgrote deel van haar meldingen direct en digitaal afhandelt. Nico Sijrier (gemeente Woerden) en Annet Hospers (Sweco) vertelden hoe zij dit hebben gerealiseerd en welke voordelen ArcGIS Enterprise daarbij biedt qua performance, beveiliging, flexibiliteit en schaalbaarheid.

Wat is nieuw in GeoWeb en ArcGIS Enterprise?

Wat is de nieuwe functionaliteit in GeoWeb 5.5 en ArcGIS 10.7? En welke functionaliteit is nog meer in ontwikkeling? Daarover ging de presentatie van Martin Schluter en Marina Bösche (Esri Nederland). Na de heldere uitleg over de centrale portaalfunctie en de nieuwe User Types in ArcGIS, ging de sessie over in een demo van de functionaliteit die sterk verbeterd is.

Geocortex Analytics

Vincent Spijker (Sweco) nam vervolgens het publiek mee op een vlotte rondleiding door Geocortex Analytics. Om meer rendement uit je GIS-infrastructuur te halen, moet je weten hoe die omgeving gebruikt wordt. Wat werkt goed? Wat wordt weinig gebruikt? Wie zijn de gebruikers? Geocortex Analytics biedt niet alleen inzicht in dat gebruik, het biedt ook de uitgelezen mogelijkheid om te monitoren waar en wanneer storingen optreden. Aan de hand van (alarm)meldingen kan de hele GIS-omgeving continu gemonitord en bewaakt worden. In dashboards kan vervolgens helder inzicht worden gegeven over het gebruik van de GIS-omgeving en wat dat oplevert.

GeoWeb-componenten in het ArcGIS-platform

Dat GeoWeb en ArcGIS nauw met elkaar verbonden zijn, werd ook duidelijk in de presentatie van Arjan Wilkens en Marcel Steenis (Sweco). Samen keken zij terug op een aantal ijkpunten, zoals de introductie van het concept ‘Web GIS’, de portaalfunctie in ArcGIS Enterprise en de ontwikkeling van GeoWeb als HTML5-viewer.

Demoplein

Zoals bij vele andere software geldt ook voor GeoWeb en ArcGIS Enterprise dat het licentiemodel in ontwikkeling is. Daarbij zal meer gekeken worden naar het daadwerkelijke gebruik. Ook is de verwachting dat steeds meer gebruikers zullen kiezen voor de voordelen van online services.

Tot slot kwam in verschillende demo’s de mogelijkheden van Workflow 5 en Reporting 5 aan bod, net als de indrukwekkende 2D en 3D-functies in de nieuwe WebViewer.

Parallelsessies

Na de pauze was het tijd voor de parallelsessies. Deelnemers konden kiezen om dieper in te gaan op de nieuwe GeoWeb-componenten en het gebruik van GeoWeb-modules en extensies. Of zij konden zich laten inspireren door de twee praktijkcases die voor deze dag waren geselecteerd. In de eerste case legden Stef Vorstermans en Yannick Mijnheer (Sweco) uit hoe zij met GeoWeb een oplossing (Amber) hebben ontwikkeld om het milieukundig vooronderzoek voor bodemadviseurs een stuk eenvoudiger te maken. In de tweede case vertelden Nico Viersen en Jos Doldersum van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) hoe zij GeoWeb inzetten om de verplichte grondonderzoeken voor de pootaardappelteel veel efficiënter en eenvoudiger te organiseren.

Presentaties terugkijken

Alle presentaties van de GeoWeb gebruikersdag 2019 hebben wij online beschikbaar gemaakt. Om deze te bekijken is een inlog vereist. De inloggegevens zijn per mail verzonden naar alle aanwezigen. Neem contact op als je de inloggegevens niet van ons hebt ontvangen of als je niet aanwezig bent geweest:

Meer informatie

Wil je meer informatie over GeoWeb of over de onderwerpen die tijdens de GeoWeb Gebruikersdag aan bod kwamen? Neem dan contact op met René Colijn (Esri) of Marcel Steenis (Sweco).

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05