tankcooker

Tankcooker: visueel, actueel en interactief advies voor tankbeheerders

Als beheerder van op- en overslagtanks wil je één ding heel zeker weten: voldoet mijn tank aan de eisen en regels die hieraan worden gesteld? Steeds vaker hebben tankbeheerders de behoefte om visueel, actueel en interactief advies te ontvangen. Sweco ontwikkelde daarom met behulp van GeoWeb en FME de Tankcooker-oplossing. Hiermee kun je als tankbeheerder snel en interactief geanalyseerde gegevens opvragen en eventuele beheertaken direct aanpassen.  

Een tank is continu in beweging

Tanks bevatten vaak gevaarlijke stoffen, zoals benzine, ruwe aardolie of chemicaliën. Daarom is het van groot belang dat deze tanks goed onderhouden worden. Het beheer hiervan moet voldoen aan de PGS 29 en EEMUA 159 richtlijnen, zodat het milieu en de omgeving geen gevaar lopen.

Doordat de tanks gevuld zijn met vloeistoffen drukken ze zwaar op de ondergrond. En door die druk zijn ze continu in beweging. Een tank kan bijvoorbeeld langzaam scheef zakken, waardoor er meer spanning op de wanden en bodemlas komt te staan. Komt er teveel druk op? Dan kan in het ergste geval de las van de tank scheuren. Een milieuramp is dan het gevolg. Om dat te voorkomen worden de beweging en de scheefstand van de tanks regelmatig gecontroleerd.

Tankbeheer vraagt om een enorme hoeveelheid data

De tankbeheerder moet per meetmoment precies weten hoe de tank beweegt en of er direct gevaar is voor de omgeving. Daar is een enorme hoeveelheid data voor nodig. Voor tankbeheerders is het vaak een uitdaging om hier het overzicht in te bewaren en de grote hoeveelheid data om te zetten naar relevante en leesbare informatie.

Gegevens van en het advies over objecten werden tot dusver meestal over meerdere afdelingen verdeeld en op verschillende manieren vormgegeven. Ook Sweco stelde PDF-rapportages voor tankbeheerders handmatig samen. De controles van data werden ook met de hand uitgevoerd. Een omvangrijke en tijdrovende klus, waarbij ook het risico om het overzicht te verliezen op de loer ligt. En wanneer nieuwe of aangepaste data werd aangeleverd, herhaalde dit proces zich van voor af aan.

Tankcooker: van handmatig opgestelde rapporten naar interactief overzicht

Sweco heeft al meer dan 30 jaar ervaring met het uitvoeren, verwerken en analyseren van tankdeformatiemetingen. Om een efficiëntieslag te maken in dit proces, heeft Sweco de Tankcooker-oplossing ontwikkeld. Met behulp van GeoWeb en FME wordt het advies over opslagtanks op een eenvoudige en interactieve manier in Tankcooker weergegeven.

Het hele proces is volledig geautomatiseerd: van het inlezen van de meetgegevens tot het uitvoeren van berekeningen en het visualiseren van grafieken. Daarnaast zijn er geautomatiseerde controles ingebouwd, die de data extra controleren op onregelmatigheden. De data wordt vervolgens in een interactieve viewer weergegeven.

Als tankbeheerder kun je zo op ieder gewenst moment de informatie van assets opvragen, monitoren en analyseren. Op die manier sta je zelf aan het roer en kun je vertrouwen op één (digitale) omgeving waarin alle gegevens van de tanks samenkomen. De interactieve rapportages kunnen vanuit GeoWeb ook direct in PDF-formaat worden opgevraagd.

Voorbeeld van Tankcooker met twee fictieve tanks op het terrein van Sweco in Rotterdam. De grafiek van het gemiddelde hoogteverloop van de geselecteerde tank wordt in GeoWeb live gegenereerd met data uit de database. Met de PDF-knop kan het hele rapport gemaakt worden.

Hoe werkt Tankcooker?

De periodieke tankzettingsmetingen worden ontvangen of uitgevoerd door Sweco. Met behulp van FME wordt de data vervolgens gecontroleerd, verrijkt, toegevoegd aan de database en vervolgens gevisualiseerd in GeoWeb. In GeoWeb kunnen verschillende grafieken direct opgevraagd worden, bijvoorbeeld van de scheefstand, hoogtes en cosinus curve.

Van de geselecteerde tank kan direct een PDF-rapportage met aanvullende tabellen van de meetgegevens worden gedownload. Tankbeheerders kunnen zelf inloggen in de GeoWeb-omgeving. Zij zien dan de voor hen relevante tanks en kunnen met behulp van Tankcooker eenvoudig zelf de gegevens van de tanks opvragen.  

In Tankcooker:

  • Is de geometrische data van opslagtanks samengebracht in één omgeving;
  • Wordt data gearchiveerd en blijft het beschikbaar in de database;
  • Kan nieuwe actuele data steeds toegevoegd worden;
  • Wordt toetsing aan acceptabele grenzen automatisch volgens de richtlijnen uitgevoerd;
  • Is het presenteren van informatie makkelijk en overzichtelijk;
  • Kan ook andere geografische informatie, zoals ondergrondse kabels en leidingen, bodeminformatie, en infrastructuur worden toegevoegd.

Meer informatie

Wil je meer weten over Tankcooker? Of ben je benieuwd hoe je FME en GeoWeb kunt inzetten om processen te automatiseren en te visualiseren? Neem dan contact op met Pim Hilferink of Vincent Spijker. Zij denken graag met je mee.