Inspecteren met GeoWeb Mobile

Gestructureerd en risico-gestuurd inspecteren voor Dunea met GeoWeb Mobile

Drinkwaterbedrijf en duinbeheerder Dunea levert aan 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland lekker en betrouwbaar drinkwater. Omdat de watervraag steeds groter wordt, wil Dunea dat de winmiddelen voor de komende 20 jaar toekomstbestendig zijn. In opdracht van Dunea heeft Sweco met behulp van GeoWeb Mobile in wingebied Berkheide inzichtelijk gemaakt wat de huidige conditie van de winmiddelen is en welke maatregelen er nodig zijn om het gebied toekomstbestendig te maken. Marc Schetters, adviseur water en energie bij Sweco: “Met GeoWeb Mobile kunnen we honderden inspectiepunten op een gestructureerde manier inspecteren.”

Drinkwaterbedrijf Dunea

Dunea beheert drie duingebieden tussen Monster en Kijkduin en tussen Scheveningen en Katwijk. In de duingebieden winnen zij drinkwater, beheren zij de natuur en zorgen zij ervoor dat mensen er kunnen recreëren. In een wereld die verstedelijkt, digitaliseert en moet verduurzamen, werkt Dunea aan toekomstbestendigheid. Zo ook in duingebied Berkheide, waar sommige winmiddelen inmiddels zo’n 20 tot 30 jaar oud zijn en toe zijn aan renovatie.

Risico-gestuurd inspecteren met GeoWeb Mobile

“Door de grote hoeveelheid winmiddelen in Berkheide en de beperkte tijd kunnen we niet álle assets fysiek inspecteren”, vertelt Noor Holland, adviseur water en energie bij Sweco. “Om precies te weten waar de prioriteiten liggen, hebben we gekozen voor een risico-gestuurde aanpak, waarbij we de huidige staat en functionaliteit van het winsysteem als criterium hebben gebruikt.”

“Om inspecties op een efficiënte manier uit te voeren, gebruiken we GeoWeb Mobile. Hierin kunnen we alle data koppelen aan een locatie en gestructureerd vastleggen. We zijn begonnen om het gebied in categorieën in te delen, waarna we tijdens fysieke inspectiedagen de zichtbare assets zijn afgegaan. Daarnaast hebben we in de tool de conditiescore, risicoscore, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en de veiligheid opgenomen. De risicoscore geeft bijvoorbeeld aan hoe groot de kans is dat een bepaald onderdeel uitvalt en wat het effect dan is. Zo kun je prioriteiten stellen en precies zien welke winmiddelen als eerste aangepakt moeten worden.”

Honderden inspectiepunten gestructureerd inspecteren

“In Berkheide gaat het om honderden inspectiepunten in een omvangrijk gebied”, gaat Marc verder. “Die willen we op een gestructureerde manier inspecteren. Per inspectiepunt bepalen we de conditie van het winmiddel. We kijken bijvoorbeeld wat zich binnenin putten bevindt. Hoe ziet de put eruit? Hoe zien de pompen eruit? Werkt de verlichting naar behoren? En hoe staat het ervoor met het leidingwerk?”

“De inspecties vinden middenin de duinen plaats. Daar heb je geen kantoor waar je makkelijk je laptop kunt neerzetten. Daarom hebben we GeoWeb Mobile op een iPad geïnstalleerd. Het is ideaal om aantekeningen en foto’s direct in het veld op een gestructureerde manier te kunnen invoeren. Zo kunnen we later eenvoudig terugzien wat we gezien en gedaan hebben.”

Overzichtelijke rapporten

“Doordat we alle data aan locatie koppelen en gestructureerd vastleggen, creëren we niet alleen tijdens het project overzicht, maar ook erna”, legt Noor uit. “De projectresultaten kunnen we straks op alle mogelijke manieren filteren en doorzoeken. Met enkele muisklikken hebben we onder andere inzicht in de conditiescore, investeringen en de restlevensduur. Álle data van winsysteem Berkheide brengen we op deze manier inzichtelijk in kaart.”

“Daarnaast zijn de eindresultaten overzichtelijk weergegeven in rapporten, die met de module Reporting zijn gemaakt. Voor een eerder inspectieproject moesten wij zelf in Excel een overzicht maken en foto’s toevoegen. Als je dat voor 300 inspectiepunten moet doen, heb je uiteindelijk 300 tabbladen. Nu kregen we met één druk op de knop netjes uitgedraaid wat we in de app hebben ingevuld. Zo krijgt Dunea overzichtelijk gepresenteerd welke maatregelen zij moeten nemen om het gebied de komende 20 jaar in stand te kunnen houden en wat de kosten hiervan zijn”, besluit Marc.

Meer informatie

Wil je meer weten over de inzet van GeoWeb Mobile bij de inspectiewerkzaamheden voor Dunea? Neem dan contact op met Marc Schetters. Ben je benieuwd hoe jij GeoWeb Mobile slim kunt inzetten in jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze GeoWeb adviseurs. Zij denken graag met je mee.