Home / Nieuws / Frontex in actie met live data in GeoWeb
Voorbeeld webviewer Geoweb

Frontex in actie met live data in GeoWeb

Enig idee wie de grenzen van de Europese Unie bewaakt? En hoe ze verdachte grensovergangen spotten? Daarvoor moeten we bij NL EASP AIR zijn. Zij voeren voor Frontex, het Europees grens- en kustwachtagentschap, surveillancevluchten uit. Samen met Sweco hebben zij een hoogstaande en unieke technologie ontwikkeld, waarmee Frontex samen met lokale autoriteiten direct tijdens de vluchten alle benodigde informatie in één oogopslag op het scherm ziet. Pieter Voeten, CEO van NL EASP AIR, en Kirsten Culp, projectleider GIS, geven je een kijkje achter de schermen.

Wat doet Frontex?

Pieter: “Frontex zet zich in voor alle EU-lidstaten en aangrenzende niet-EU-landen die te maken hebben met grensoverschrijdende criminaliteit en migratietrends. Dit betreft smokkelaars, maar dus ook vluchtelingstromen en vermissingen.”

Kirsten vult aan: “Dit is een wereld waar je als leek niets vanaf weet. Alles gebeurt buiten de spotlights. Wat Frontex doet heeft een enorme impact op onze veiligheid. Neem bijvoorbeeld één van de missies van NL EASP AIR een paar jaar geleden. In vijf maanden tijd werden 3.000 bootvluchtelingen gered en meer dan 80 drugstransporten onderschept door de autoriteiten.”

Op zoek naar verdachte activiteiten

Pieter gaat verder: “NL EASP AIR voert surveillancevluchten voor Frontex uit om verdachte vaartuigen of activiteiten vanuit de lucht op te sporen. De camera’s en sensoren van onze vliegtuigen sturen elke minuut data naar de grond. Denk aan foto’s, video’s, de positie van verdachte vaartuigen en de weersomstandigheden.”

Real-time data ophalen

Wat Sweco hieraan bijdraagt? Kirsten: “Het Mission Screen Alpha is een op GeoWeb gebaseerde webviewer die live de positie en waarnemingen vanuit het vliegtuig toont, gecombineerd met scheepvaartinformatie uit het Automatic Identification System (AIS).

Het unieke aan deze oplossing is dat het maatwerk niet in GeoWeb zelf zit. We gebruiken een zelf ontwikkeld Real-Time GIS Framework om de data van de missies te verwerken. Het toevoegen van real time data aan GeoWeb is daardoor met een standaard implementatie mogelijk geworden. En dus ook toepasbaar voor andere klanten met real-time data. Er is geen viewer waarmee je zo makkelijk real-time data kan ophalen en in de juiste omgeving live kan streamen. Je ziet het bijvoorbeeld direct als schepen van koers veranderen. En dat zonder handmatige verversing. Dat is echt uniek in de GIS-wereld!”

Je kunt het volledige artikel lezen op Sweco.nl. Meer weten? Neem dan contact op met Kirsten Culp of een van de andere GeoWeb-adviseurs.

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36