Home / Nieuws / 20 jaar GeoWeb: impactvolle verhalen & nieuwe technologie tijdens Gebruikersdag

20 jaar GeoWeb: impactvolle verhalen & nieuwe technologie tijdens Gebruikersdag

Een hoge opkomst, boeiende presentaties en geanimeerde gesprekken. Het waren de ingrediënten van een bijzonder geslaagde GeoWeb Gebruikersdag op 14 februari 2023. Een extra feestelijke editie bovendien. Want dit jaar bestaat GeoWeb 20 jaar! Het was de ideale aanleiding om de mooiste GeoWeb-toepassingen eens op een rijtje te zetten. En toen gedurende de dag ook nog eens de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden werden gepresenteerd, was er eigenlijk maar één conclusie mogelijk: als je je blik verruimt en het kan bedenken, dan kun je het ook realiseren met GeoWeb. Yes, we can!

20 jaar GeoWeb

Waar waren we ook alweer, 20 jaar geleden? Met die vraag opende René Colijn (productmanager Esri Nederland) de gebruikersdag. We dachten terug aan de dijkdoorbraak bij Wilnis, aan Dolly het gekloonde schaap, aan het woord van het jaar 2003: ‘gamen’. Met enige gevoelens van nostalgie keken sommigen in het publiek naar de screenshots van de voorlopers van GeoWeb, zoals ArcView en KIM (de Kadastrale Informatie Module). In 2003 kwam dan eindelijk de eerste versie uit van GeoWeb, de toepassing die door de jaren heen zou uitgroeien tot het GeoWeb zoals we het vandaag kennen.

Ook zorgt de GeoWeb Gebruikersdag al 20 jaar voor verbinding en staat het delen van ervaringen centraal. De aanwezigen werden gevraagd kort kennis te maken met de gebruikers die naast hen zaten, wat zorgde voor leuke gesprekken.

20 jaar impact

20 jaar GeoWeb betekent ook 20 jaar aan verhalen. En van die verhalen had Marcel Steenis (productmanager Sweco) de mooiste op een rij gezet. In vogelvlucht nam hij het publiek mee naar de slimme en vaak zeer impactvolle oplossingen van organisaties zoals Rijkswaterstaat, ProRail, EASP Air, drinkwaterbedrijven Groningen en WMD, gemeente Woerden, NAK, TenneT en Boskalis. Aan de hand van heldere kengetallen maakte hij duidelijk hoe groot de impact vaak is. Of het nu gaat om veiligheid, milieuwinst, efficiency, klanttevredenheid, of – zoals in het geval van EASPAir – zelfs om het aantal geredde mensenlevens!

(De presentatie van René en Marcel is terug te vinden via de downloads, onder aan dit bericht.)

  • 20 jaar GeoWeb! GeoWeb Gebruikersdag 2023
  • 20 jaar GeoWeb! GeoWeb Gebruikersdag 2023
  • 20 jaar GeoWeb! GeoWeb Gebruikersdag 2023
  • 20 jaar GeoWeb! GeoWeb Gebruikersdag 2023
  • 20 jaar GeoWeb! GeoWeb Gebruikersdag 2023

ProRail MEET

Een van de organisaties die al veel impact heeft gemaakt met GeoWeb is ProRail. Dankzij hun digitale hindercommunicatie is het bijvoorbeeld niet meer nodig om jaarlijks 1,2 miljoen geprinte brieven te versturen. Onder de naam ProRail MEET werkt de organisatie nu ook aan een steeds betere veiligheid, beschikbaarheid en duurzaamheid van het spoor. Met speciale meettreinen en sensoren controleert ProRail voortdurend haar spoortrajecten, wissels en seinen op afwijkingen en onveilige situaties. Qua onderhoud wil de organisatie daarbij steeds beter de stap maken van ‘constateren en repareren’ naar ‘voorspellen en voorkomen’.

Stefan Berghuis (ProRail) en Gerrit-Jan van den Burg (Sweco) lieten in hun presentatie en demo’s zien hoe ProRail met GeoWeb haar meetbehoeftes, meetopdrachten en meetevaluaties inzichtelijk maakt. En hoe GeoWeb daarbij het (meetbare) verschil maakt, zowel in veiligheid als in tijdwinst. Dit praktijkvoorbeeld werd gedurende de dag nog verschillende keren aangehaald door andere sprekers, en bewees daarmee een mooie bron van inspiratie te zijn.

(De presentatie van ProRail is terug te vinden via de downloads, zie onder aan dit bericht.)

Ronde tafel: GeoWeb toen, nu en in de toekomst

Tijdens het rondetafelgesprek schoven Jeroen van Winden (Esri Nederland), Eric Straalman (VertiGIS) en Arjan Wilkens (Sweco) aan. Onder de enthousiaste leiding van Niels van der Vaart (Esri Nederland) ontstond een boeiend gesprek waarbij het verleden, heden en de toekomst van GeoWeb aan bod kwamen. Wat is de meerwaarde van GeoWeb? Welke trends komen er op ons af? Hoe kunnen we GeoWeb het meest optimaal inzetten?

De aanwezigen in de zaal namen actief deel aan het gesprek. Niet alleen door vragen te stellen, maar ook door via hun mobiel te reageren op de interactieve poll-vragen die op het scherm werden gepresenteerd. Zo ontstond er een mooie graadmeter die inzichtelijk maakte welke ontwikkelingen voor het publiek het belangrijkste waren, en welke wensen zij aan hun verlanglijst voor de roadmap zouden toevoegen.

Roadmap

Na de poll-vragen namen René en Marcel het publiek mee in de roadmap met ontwikkelingen voor het komende jaar. Een voor een kwamen de GeoWeb-modules aan bod. Wat is er vernieuwd? En welke verbeteringen staan er in de planning?

(De presentatie met de Roadmap is terug te vinden via de downloads, onder aan dit bericht.)

Parallelsessies en afsluitende borrel

Na een smakelijke lunch op het Demoplein, was het tijd voor het middagprogramma. Aan de deelnemers de taak om te kiezen uit maar liefst 6 verschillende sessies. En dat bleek soms nog een erg lastige keuze. Want of het nou ging over VertiGIS Studio Analytics, de inspirerende praktijkcase van Waterschap Rivierenland, of het ontzorgen van organisaties met GeoWeb Online… eigenlijk wilden veel deelnemers helemaal níets missen!

Het goede nieuws is dat de presentaties van de deelsessies zijn terug te vinden via onze downloadlink (zie hieronder). En gelukkig was er tijdens de afsluitende borrel nog de gelegenheid om informatie over de deelsessies met elkaar te delen. En dat gebeurde volop! En net als tijdens het plenaire ochtendprogramma, was er veel enthousiasme hoorbaar. Eigenlijk was het zoals een van de aanwezigen het zou samenvatten: “We gaan met een karrenvracht aan inspiratie naar huis!”

Meer weten? Presentaties terugkijken?

Ben jij gebruiker van GeoWeb en heb je de gebruikersdag gemist? Of was je aanwezig en wil je een van de presentaties rustig teruglezen? Dat kan via onze GeoWeb downloadsite. Deelnemers van de gebruikers hebben hun inlognaam en inlogcode per mail ontvangen. Ben jij gebruiker van GeoWeb, was jij niet aanwezig en heb je nog geen inlognaam en inlogcode, neem dan even contact op met de helpdesk.

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05