GeoWeb Gebruikersdag 2017 – Je haalt meer uit je data met GeoWeb

Op donderdag 16 februari 2017 vond de 14e GeoWeb Gebruikersdag plaats. Meer uit je data halen en meer met je data doen met behulp van GeoWeb stond centraal op deze dag. Een recordaantal bezoekers was aanwezig in Utrecht voor het laatste nieuws over GeoWeb.

Na de opening en het welkomstwoord van René Colijn (Esri Nederland) heeft Steven Myhill-Jones, oprichter en eigenaar van Latitude Geographics, de deelnemers meegenomen in de visie en ontwikkelingen van GeoWeb. Ook liet hij weten dat de ontwikkelingen van GeoWeb onlosmakelijk verbonden zijn aan het Web GIS-concept. Daarnaast heeft hij de deelnemers een uniek inkijkje gegeven in de roadmap.

Nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden
Na de pauze gaf Arjan Wilkens (Sweco) zijn visie op vraaggestuurd werken met GeoWeb en demonstreerde Marcel Steenis (Sweco) de collaboration tool, die de mogelijkheid biedt om live te communiceren via tekst, chat, foto en kaart. Ideaal voor scenario’s waarbij teams in het veld met kantoor moeten samenwerken. Ook lieten zij als nieuwe functionaliteit van de komende 5.3-versie zien dat met de nieuwe CSW-catalogus zoek-functionaliteit ArcGIS en OGC-services in een OGC-catalogus gezocht en toegevoegd kunnen worden aan GeoWeb.

Marina Bösche en René Colijn (Esri Nederland) vertelden dat vanaf de nieuwe release, 5.2 die nu direct beschikbaar is, de WebViewer gebaseerd is op HTML5-technologie.  Ook lieten zij als nieuwe functionaliteit van de komende 5.3-versie zien dat er, naast het al bestaande zoeken van ArcGIS-services in het portaal, met de nieuwe CSW-catalogus zoek-functionaliteit OGC-services in een OGC-catalogus gezocht en toegevoegd kunnen worden aan GeoWeb.

Gebruikersverhalen
In de middag was er een mix tussen technische presentaties en presentaties van GeoWeb-gebruikers. Nol Witte en Laurens Kusse van de Omgevingsdienst Midden-Holland lieten bijvoorbeeld zien hoe zij informatie ontsluiten met GeoWeb en hoe daar het zaaksysteem en het document managementsysteem een belangrijke rol in hebben. De gemeente Zeist liet zien hoe zij gegevens meervoudig inzetten met GeoWeb binnen de organisatie en hoe met GeoWeb deze informatie aan een andere doelgroep aangeboden kan worden.

Meer informatie
Heeft u behoefte aan meer informatie over GeoWeb of over onderwerpen die tijdens de GeoWeb Gebruikersdag aan bod zijn geweest? Neemt u dan contact op met René Colijn of Marcel Steenis.