Gemeente Haarlemmermeer kiest voor GeoWeb

Steeds meer gemeenten maken optimaal gebruik van hun data. En deze data willen ze delen met burgers en andere instanties. Van veel data is het handig als deze gevisualiseerd wordt in een kaart. Dit kan met GeoWeb, een WebGIS-viewer van Sweco en Esri Nederland. Meer dan 130 organisaties gebruiken inmiddels GeoWeb voor het delen van ruimtelijke informatie. Ook Haarlemmermeer kiest na een Europese aanbesteding voor GeoWeb.

Brede WebGIS-oplossing

Haarlemmermeer is een van de grootste gemeenten in Nederland met 143.000 inwoners. 18.500 hectare land, opgebouwd uit 26 kernen levert een gebied vol spannende contrasten op. Weidse landschappen en boerenland, indrukwekkende stedelijke architectuur en hightech multinationals. En niet te vergeten Schiphol. Het is een jonge gemeente met een rijke historie, onder andere terug te vinden in de Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam die op Unesco’s werelderfgoedlijst prijkt. Haarlemmermeer is volop in ontwikkeling. Het is een dynamische plek waar mensen graag willen wonen, werken en recreëren. Het is groen en stads tegelijk.

Een breed inzetbare WebGIS-oplossing is dan ook zeer waardevol voor de gemeente. Haarlemmermeer wil met de nieuwe applicatie de digitale dienstverlening naar bewoners en ondernemers verder verbeteren en makkelijk kunnen werken met beschikbare data. Marja Gemser: “Met GeoWeb kunnen we de beschikbare geo-informatie snel en eenvoudig ontsluiten en delen, zowel intern als extern.”

Vraaggericht

GeoWeb kan zo worden ingericht, dat een gebruiker op het juiste moment over de juiste functionaliteiten en data kan beschikken. Daarmee is het een vraaggerichte applicatie, die zich aanpast aan het werkproces binnen een gemeente.

Veel medewerkers van Haarlemmermeer werken met geo-informatie: maar liefst 80% van de dienstverlening wordt door geo-informatie ondersteund. Daardoor is er een ‘schat aan informatie’ beschikbaar. Geoweb is de sleutel om geo-informatie op een goede en toepasbare manier te ontsluiten. Op dit moment maakt Haarlemmermeer ook al gebruik van een Geoviewer, maar deze kan alleen intern worden geraadpleegd.

Meer toepassingsmogelijkheden

De nieuwe Geo-viewer biedt veel meer mogelijkheden, zowel voor intern als voor extern gebruik naar inwoners en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan gebiedskaarten met werkzaamheden, bestemmingsplannen, meldingen openbare ruimte en wellicht doorontwikkeling van bepaalde producten zoals bijvoorbeeld een Cultuuratlas.

Je hebt verschillende soorten gebruikers, vertelt Marja Gemser: “sommige mensen willen alleen maar raadplegen maar er zijn ook gebruikers die zelf moeten kunnen werken met de kaarten en zelf data kunnen toevoegen.” Naast de eigen medewerkers denkt de gemeente bijvoorbeeld ook aan aannemers en toekomstige bewoners van een bouwproject. Maar ook voor andere overheidsinstanties en organisaties moet de GIS-data makkelijk toegankelijk zijn.

Inzichtelijkheid en transparantie

Het is voor een gemeente daarnaast belangrijk om inzichtelijk te hebben wat het gevolg is van bepaald beleid. “Als gemeente wil je dat mensen een prettige en fijne leefomgeving hebben en daarvoor moet je informatie zo volledig en transparant mogelijk aanbieden.” Die transparantie wordt de gemeente met GeoWeb een stuk makkelijker gemaakt: “Door te werken met kaarten kun je laten zien waarover het gaat en wat het resultaat kan zijn. En zo maken we optimaal gebruik van de geo-informatie.”

Zien is geloven

GeoWeb biedt oneindig veel mogelijkheden om (big) data te koppelen aan geografische kaarten. Je kunt dit het beste zelf ontdekken door in de wereld van GeoWeb te stappen. Maak je nog geen gebruik van GeoWeb, maar wil je graag weten welk voordeel jij in jouw eigen organisatie zou kunnen behalen? Vraag de gratis demolicentie aan en neem vrijblijvend contact met ons op voor een nadere toelichting.

Gratis demo aanvragen