Bernheze

Gemeente Bernheze kiest voor GeoWeb: “Efficiënte processen en een diversiteit aan functionaliteiten”

Al 14 jaar lang maakt de gemeente Bernheze gebruik van software voor de analyses van geografische data. Vorig jaar werd het echter tijd voor een nieuwe stap en sinds begin dit jaar maakt de gemeente Bernheze gebruik van GeoWeb Enterprise. Stephan van der Donk, beleidsmedewerker geo-informatie: “Met de overstap naar GeoWeb hopen we de werkprocessen efficiënter te kunnen inrichten en voor eindgebruikers te vereenvoudigen.”

“Bij ons oude softwarepakket liepen we tegen een aantal beperkingen aan”, vertelt Stephan van der Donk. “Dat was voor ons de aanleiding om op zoek te gaan naar nieuwe software. We wilden graag dat eindgebruikers meer mogelijkheden kregen om geografische data toe te passen en zelf meer analyses kunnen uitvoeren.”

Een toekomstbestendig pakket

“Voor ons was het vooral de vraag hoe wij het beste konden overstappen naar een softwarepakket, waarmee we weer een lange tijd vooruit zouden kunnen. We zijn toen kritisch de markt gaan onderzoeken en hebben een wensenlijstje opgesteld. Zo wilden we bijvoorbeeld kaarten kunnen publiceren op de website en vonden we het belangrijk dat we eenvoudig zelf shapefiles kunnen uploaden. Uiteindelijk leek GeoWeb Enterprise ons het meest toekomstbestendige pakket. Voornamelijk vanwege de diversiteit aan functionaliteiten”, zegt Van der Donk.

“We waren bijvoorbeeld erg enthousiast over de module Workflow en de combinatie met ArcGIS Enterprise. Met Workflow heb je een stukje gereedschap in handen, waarmee je processen écht kunt vereenvoudigen en repeterende handelingen kunt automatiseren. Zo is het mogelijk om met één selectie op de kaart de verzending van een brief op te starten én daar direct de juiste adressen aan te koppelen. Dat bespaart veel tijd. Daarnaast is Sweco actief bezig met het doorontwikkelen van de software, waardoor ik verwacht dat we hier wel even mee vooruit kunnen.”

Samen optrekken

“Het belangrijkste is dat GeoWeb Enterprise aansluit op de behoefte van de organisatie. Sommige collega’s werken dagelijks met geo-informatie, anderen maar heel af en toe. Iedereen moet met de software kunnen werken, ook zonder kennis van GIS. Daar willen we binnen de gemeente echt samen in optrekken.”

“Op dit moment zijn de collega’s van beheer openbare ruimte en handhaving de eindgebruikers, die het meest gebruik maken van GeoWeb. Bijvoorbeeld om de eigendomsinformatie van groenvoorzieningen en gebouwen te achterhalen. Daarnaast maken beleidsmedewerkers veel gebruik van GeoWeb, onder andere voor het raadplegen van bestemmingsplannen.”

Een zucht van verlichting

“De eerste ervaringen van eindgebruikers zijn heel positief”, gaat Van der Donk verder. “Sommige collega’s slaakten een zucht van verlichting, omdat de software hun werkprocessen makkelijker maakt. De verschillende functionaliteiten worden echt gewaardeerd. Sommigen vinden het bijvoorbeeld fijn dat het mogelijk is om een buffer te leggen rondom een pand op de kaart, omdat dit aansluit bij het beleid.”

Functionaliteiten uitbreiden

“In de toekomst willen we de functionaliteiten verder uitbreiden. Zo hebben we plannen om Meldingen Openbare Ruimte aan GeoWeb te koppelen, omdat we de meldingen ook willen gebruiken als voeding voor ons beleid. Daarnaast hebben we de wens om meer open data te delen, bijvoorbeeld kaarten met strooiroutes en hondenuitlaatvelden. Wat we verder gaan ontwikkelen met GeoWeb en welke functionaliteiten we gaan gebruiken, is afhankelijk van de vragen die binnen de gemeente gesteld worden.”

“We merken wel dat er bij Sweco heel veel ontwikkelingen zijn rondom de software en dat er nieuwe ideeën bedacht worden. Binnen de organisatie zit veel energie om steeds een stapje verder te denken. Dat vind ik mooi om te zien en dat waardeer ik heel erg. Hoewel ik niet verwacht dat wij dagelijks gaan bellen met de helpdesk, is het fijn om te weten dat zij voor ons klaarstaan als het nodig is.”

Meer informatie

Wil je meer weten over GeoWeb Enterprise of over de GeoWeb Modules? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op. Wij vertellen je graag alles over de voordelen van onze software voor jouw organisatie.