Home / Nieuws / Omgevingswet: de meerwaarde van WebGIS voor DSO-data
Omgevingswet DSO

Omgevingswet: de meerwaarde van WebGIS voor DSO-data

In 2021 treedt de Omgevingswet in werking. Hiermee moeten de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving een stuk eenvoudiger worden. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het DSO zorgt voor samenhangende, eenduidige en toegankelijke informatie van goede kwaliteit. Bij veel organisaties zal de behoefte ontstaan om informatie van het DSO samen met eigen datasets inzichtelijk te maken in één integraal systeem. Voor GeoWeb is een oplossing ontwikkeld die dit proces ondersteunt.

Geslaagde pilot DSO en GeoWeb

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) heeft de services en data beschikbaar gesteld die nodig zijn voor de koppeling. In de pilot is een eerdere API voor peilgebieden gebruikt, die is ontwikkeld in opdracht van de waterschappen en Rijkswaterstaat. Deze is samen met externe API’s voor de BGT en de BRK, gecombineerd in GeoWeb. De focus van deze geslaagde pilot lag op de technische mogelijkheden om API’s in een WebGIS te ontsluiten.

Ook is er een workflow gebouwd om een vereenvoudigd werkproces te ondersteunen: het dempen van een sloot. Het werkproces dient ter illustratie van wat straks allemaal mogelijk is met DSO-informatie in een WebGIS omgeving.

Klaar voor de Omgevingswet

Het is straks mogelijk om alle DSO-informatie te ontsluiten in GeoWeb. Kortom: alle informatie van de landelijke voorziening én lokale overheidssystemen wordt eenvoudig en gebruiksvriendelijk weergegeven. En komt zo beschikbaar in één integraal systeem voor het maken van overzichten, analyses en rapporten.

Daarnaast zijn ook alle extra mogelijkheden die het DSO biedt in GeoWeb te ontsluiten, zoals verschillende rekentabellen. Bekijk de video voor een korte impressie van de tool in GeoWeb:

Ook aan de slag?

Deze koppeling is een mooi voorbeeld van de meerwaarde die een WebGIS-omgeving kan bieden door het ontsluiten van DSO-informatie. En er zijn natuurlijk tal van extra voorbeelden te bedenken. Wil je meer informatie over de mogelijkheden met GeoWeb? Of heb je zelf een idee over het gebruiken van DSO-informatie in een WebGIS-omgeving? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Jeroen Muller

Projectleider

[email protected]
31 (0)6 20 01 31 10

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05