Home / Nieuws / Gemeente Haarlemmermeer zet verkiezingsuitslagen op de kaart
Verkiezingen_Haarlemmermeer_3

Gemeente Haarlemmermeer zet verkiezingsuitslagen op de kaart

Op 1 januari 2019 fuseert de gemeente Haarlemmermeer met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Daarom werden er op 21 november 2018 gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Om de locaties van de stembureaus makkelijk vindbaar te maken voor de kiezers, werd met GeoWeb een online, interactieve kaart gepresenteerd. Na de verkiezingen werden alle uitslagen, per stembureau, óók op de kaart gezet. “Het is een leuk voorbeeld van hoe we de digitale dienstverlening naar de burger kunnen verbeteren”, vertelt projectleider Erik Vos. “Daarnaast helpt het realiseren van dit soort toepassingen ons bij de inrichting van onze nieuwe geo-afdeling.”

Een nieuw Geoloket voor een nieuwe gemeente

“Het is misschien een beetje opmerkelijk”, geeft Vos toe, “dat we GeoWeb al een hele tijd geleden hebben aangeschaft, maar dat we als gemeente nog niet echt een afdeling hebben die voldoende capaciteit en kennis heeft om op het gebied van geo-informatie de gewenste adviezen en oplossingen te bieden. Door nu een aantal mensen tijdelijk in te huren, en met GeoWeb concrete toepassingen te ontwikkelen, krijgen we een goed beeld van hoeveel mensen en welke disciplines we nodig hebben om volgend jaar een nieuw Geoloket operationeel te hebben.”

Digitale dienstverlening via de kaart

De ambitie om een goed functionerende geo-afdeling in te richten is dus het langetermijndoel. “Maar daarnaast is onze kaart met stembureaus en verkiezingsuitslagen natuurlijk ook gewoon een heel goed voorbeeld van hoe je geo-informatie kunt inzetten in je communicatie naar de burger”, benadrukt Vos. “We hebben weleens geïnventariseerd wat mensen het liefst willen zien als het om gemeentelijke informatie gaat in hun omgeving. En daaruit bleek dat mensen vooral willen weten waar en wanneer de gemeente allemaal aan het werk is. Waar zijn de wegopbrekingen, werkzaamheden, strooiroutes etc.? Ofwel, op welke locaties hebben mensen ‘last’ van de gemeente? Maar actualiteit is ook een belangrijk element, en daarin past de online kaart die we rond de verkiezingen hebben gemaakt. En daarin past ook de kaart met vuurwerkverbodszones die we nu aan het maken zijn.”

Snel klaar

“De realisatie van de kaart met stembureaus heeft niet lang geduurd”, vertelt Vos. “Iemand kwam met het idee om de locaties van de ca. 80 stembureaus niet alleen als lange adressenlijst op de website te zetten, maar ook in een online kaart. En toen hadden we nog zo’n anderhalve week om het klaar te krijgen. Dat is gelukt. En hoewel we nauwelijks de tijd hadden om na te denken over hoe en wat we precies wilden, zijn we over het uiteindelijke resultaat eigenlijk heel tevreden. Voor iedereen die zich een beetje op een kaart kan oriënteren, is het een stuk gebruiksvriendelijker en toegankelijker geworden.”

Uitslagen per stembureau

Het idee om na de verkiezingen ook de uitslagen per stembureau op de kaart te publiceren ontstond spontaan. “Veel mensen zijn toch benieuwd hoe in hun eigen buurt gestemd is”, legt Vos uit. “Als voorzitter van een van de stembureaus geldt dat zeker ook voor mijzelf. Tot nu toe hadden we de uitslagen altijd als pdf-lijst op de website. Maar als je bedenkt dat de nieuwe gemeente meer dan 30 woonkernen heeft, dan kun je je voorstellen wat voor lange lijst dat is. Dan is het toch veel leuker en toegankelijker om gewoon op een kaart op je eigen stembureau te klikken, of op een stembureau in een van de aangrenzende buurten.”

Nieuwe uitdagingen

De huidige toepassingen die in GeoWeb worden ontwikkeld zijn vrij eenvoudig. “Maar langzamerhand willen we ook complexere zaken ontsluiten”, zegt Vos. “Bijvoorbeeld de planning van de gemeentelijke werkzaamheden over meerdere jaren. Daarnaast weten we allemaal dat de Omgevingswet eraan komt, en ook in dat verband verwachten we dat we de nodige informatieproducten zullen moeten ontwikkelen.” In de loop van volgend jaar hoopt Vos dan ook dat het nieuwe Geoloket operationeel zal zijn: “Dan willen we een goed functionerend geo-adviespunt hebben dat de nieuwe gemeente Haarlemmermeer met raad en daad kan bijstaan bij alle ontwikkelingen en uitdagingen die eraan komen.”

Ook aan de slag met GeoWeb?

Spreken de hierboven genoemde voorbeelden van Haarlemmermeer jou aan? En ben je benieuwd op welke manier GeoWeb de digitale dienstverlening in jouw organisatie op de kaart kan zetten? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs!

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36