TenneT: “De kaart is een betrouwbare factor en maakt werkprocessen voor iedereen inzichtelijk”

Met ongeveer 23.500 kilometer aan hoogspanningsverbindingen is TenneT één van grootste netbeheerders van Europa. Inmiddels werkt TenneT al 8 jaar met GeoWeb om de data van haar assets op een digitale en kaartgeoriënteerde manier in beeld te brengen en direct alle bijbehorende informatie te kunnen raadplegen. Michiel Derksen, adviseur business operations bij TenneT: “GeoWeb maakt deel uit van ons centrale systeem, waar alle procesinformatie samenkomt. Daar maken binnen TenneT zo’n 600 mensen gebruik van!”

“De kaart is een constante en betrouwbare factor”

TenneT maakt gebruik van het JBS-systeem, een administratief systeem waarin zij voor al hun assets de zakelijke rechten vastleggen. Zoals perceelinformatie, eigendomsinformatie, overeenkomsten met grondeigenaren en bestemmingsplannen. “Binnen dit systeem is GeoWeb een belangrijk onderdeel omdat het de geografische weergave van deze informatie mogelijk maakt. Doordat onze zakelijke rechtsovereenkomsten altijd gebonden zijn aan een locatie, is dat erg belangrijk voor ons”, legt Derksen uit.

Om de zakelijke rechten op de kaart vast te kunnen leggen en in te zien, heeft Sweco (in samenwerking met Esri Nederland) met behulp van een serie workflows een koppeling gemaakt tussen GeoWeb en het administratieve systeem. “Voorheen werkten we veel in Excel-lijsten en voegden we handmatig kenmerken aan objecten toe, zoals grondeigenaren en percelen. We typten bijvoorbeeld iets in om een locatie te omschrijven, maar dat gebeurde op allerlei verschillende manieren. Daarbij waren de variabelen erg aan verandering onderhevig. De kaart is daarentegen een constante en betrouwbare factor, die altijd blijft bestaan. Een XY-coördinaat blijft een XY-coördinaat. Dat maakt het heel waardevol om onze werkprocessen aan de kaart te koppelen, want zo is informatie altijd eenvoudig terug te vinden.”

Werkprocessen voor iedereen inzichtelijk

“Voor ons is GeoWeb ook een stukje professionalisering”, gaat Derksen verder. “Onze afdeling is in de afgelopen jaren explosief gegroeid en telt op dit moment zo’n 100 fte. Dankzij GeoWeb kunnen we alle informatie over onze assets locatie-gebonden opslaan en raadplegen. Zo heeft iedereen zicht op de werkprocessen. Dat maakt ook dat werk eenvoudiger kan worden overgedragen.”

“Door het gebruik van GeoWeb is er dus een extra niveau van inzicht in onze werkprocessen gekomen. We kunnen bijvoorbeeld heel eenvoudig raadplegen hoeveel toestemmingen er in een specifieke provincie verleend zijn. Daarnaast maken we veel gebruik van Street Smart om een situatie te beoordelen, waardoor het dus niet meer altijd nodig is om fysiek een locatie te bezoeken. Dat levert veel tijdswinst op.”

Voor ieder project een eigen viewer

TenneT maakt in GeoWeb gebruik van één hoofdviewer. Daarnaast heeft ieder project een aparte viewer. “Op dit moment hebben we zo’n 35 verschillende viewers”, vertelt Maarten van Roest, functioneel beheerder geo-informatie bij TenneT. We werken met zoveel verschillende projecten dat het overzichtelijker is om dat gescheiden te houden. Bijvoorbeeld nieuwe hoogspanningsprojecten of juist projecten, waarbij we bestaande hoogspanningslijnen ondergronds gaan aanleggen. Dat zijn allemaal projecten, waarvan we de gegevens in GeoWeb bijhouden.”

“Om het voor iedereen behapbaar te houden, werken we met de GeoWeb Catalogus, die een helder overzicht geeft van alle beschikbare GeoWeb-sites en viewers. Hiermee kunnen we medewerkers ook bepaalde rechten geven, zodat zij alleen zien wat voor hun relevant is. Als je alles in één keer zou zien, is het echt teveel informatie.”

Toekomstplannen

In de toekomst wil TenneT graag nóg meer uit GeoWeb halen. “Ik ben heel visueel ingesteld en GeoWeb sluit daar mooi op aan”, zegt Derksen. “Er zijn nog zoveel mogelijkheden. Zo zouden we bijvoorbeeld graag foto’s aan dossiers willen toevoegen of externen de mogelijkheid willen geven om zelf bestanden te uploaden.”

Meer informatie

Wil je meer weten over het project bij TenneT? Of ben je benieuwd wat GeoWeb voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met een van onze adviseurs. We vertellen je graag alles over de voordelen van onze software voor jouw organisatie.