hoogwaterviewer overstromingen Limburg in GeoWeb

‘Hoogwaterviewer juli 2021’ helpt Waterschap Limburg bij afhandeling schadeclaims na overstromingen

In de zomer van 2021 leidde hevige neerslag tot forse overstromingen in Limburg. De gevolgen waren enorm. Zo’n 50.000 mensen werden geëvacueerd en 2.500 huizen en 600 bedrijven zijn beschadigd. De schade kan oplopen tot 600 miljoen euro. Waterschap Limburg besloot nog tijdens de hoogwatercrisis om een hoogwaterviewer in te richten in Geoweb. Onder andere om in kaart te brengen hoe hoog het water is gekomen, welke knelpunten zijn ontstaan, welke herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd en om de schadeclaims af te handelen. Joost Sieben, adviseur informatievoorziening bij Waterschap Limburg: “Doordat alle informatie in GeoWeb bijeen staat, heeft iedereen altijd precies dezelfde informatie tot zijn beschikking.”

Alles in één systeem

“Tijdens de crisis werd al snel duidelijk dat we in een uitzonderlijke situatie zaten en direct moesten nadenken over de afhandeling van de schade”, begint Joost. “De Taskforce Herstel is meteen opgericht om te onderzoeken hoe we alle schade, die door het water is aangericht, moeten herstellen. Het is heel belangrijk om een duidelijk schadebeeld te krijgen. Dat wilden we graag in één applicatie bij elkaar brengen, waarin we ook met foto’s en meldingen kunnen werken. Daarom hebben we besloten om de ‘Hoogwaterviewer juli 2021’ in te richten in GeoWeb. Het mooie van GeoWeb is dat je alle interne en externe informatie van verschillende bronnen in één systeem bij elkaar kunt brengen en aan de kaart kunt koppelen.”

“Er was ongelofelijk veel informatie nodig”, gaat Joost verder. “Zo’n 2000 vrijwilligers en dijkwachten liepen tijdens de crisis bijvoorbeeld over onze waterkeringen om meldingen van schade te doen. Ook onze inspecteurs gingen naar buiten om de schade vast te leggen. Daarnaast kwamen er meldingen binnen van burgers en zijn bedrijven gevraagd om luchtfoto’s te maken. Al die informatie, meldingen, luchtfoto’s en relevante data hebben we in GeoWeb gezet. Uiteindelijk hebben we ruim 7000 foto’s verzameld, gemaakt met mobiele telefoons, drones en helikoptervluchten. Deze foto’s zijn vervolgens gekoppeld aan de kaart. Zo weet je direct bij elke foto wat de exacte locatie is. De basiskaarten hebben we uit ArcGIS Online gehaald.”

Mediacarrousel en Street Smart

“Omdat we zoveel foto’s aan de kaart gekoppeld hebben, besloten we al heel snel om de GeoWeb-extensie Mediacarrousel aan te schaffen”, gaat Joost verder. “Met Mediacarrousel kun je navigeren op de kaart en per object de gekoppelde media bekijken. Op de kaart zie je langs de Maas bijvoorbeeld 1000 puntjes met foto’s. Mediacarrousel toont die foto’s direct, waardoor je meteen kunt zien welke foto’s interessant zijn. Dat gaat veel sneller dan wanneer je alle foto’s één voor één moet aanklikken.”

“En de GeoWeb-extensie Street Smart helpt ons onder andere bij het afhandelen van de schadeclaims. Als een winkeleigenaar bijvoorbeeld zegt dat het water binnen gekomen is, dan kun je met Street Smart zien hoe hoog de drempel van het winkelpand is. En omdat je in GeoWeb ook kunt zien hoe hoog het water is gekomen, kun je dus bepalen of het waarschijnlijk is dat het water daadwerkelijk binnen is geweest.”

Hoogwaterviewer Waterschap Limburg GeoWeb
Voorbeeld van de ‘Hoogwaterviewer juli 2021′ met Mediacarrousel, Street Smart en bovenin de tijdbalk, waarmee je naar foto’s binnen een bepaald tijdvak kunt zoeken.

“Niet denken, maar doen”

“Eigenlijk besloten we vrij spontaan om Mediacarrousel en Street Smart aan te schaffen”, zegt Joost. “Tijdens een crisis heb je weinig tijd om na te denken, maar moet je direct handelen. Ik had Mediacarrousel en Street Smart een keer gezien op een GeoWeb Gebruikersdag en vond dat altijd al interessante extensies. Nu hadden we de mogelijkheid om het ook direct in te zetten, daarom hebben we het meteen aangeschaft. Dankzij Waterschapsbedrijf Limburg beschikten we toen snel over de Cycloramabeelden, die via de Street Smart extensie op kaart getoond worden.”

“Een crisis laat dus ook weer veel nieuwe mogelijkheden zien en je leert er ontzettend veel van. We zijn nu bijvoorbeeld van plan om met GeoWeb meer themagericht te gaan werken en meer beeldmateriaal te gebruiken. En daar gaan Mediacarrousel en Street Smart ook bij helpen.”

Hoogwaterviewer juli 2021 geeft een integraal beeld

“De Hoogwaterviewer juli 2021 was oorspronkelijk bedoeld voor de Taskforce Herstel, maar wordt inmiddels door meerdere afdelingen en voor verschillende doeleinden gebruikt”, legt Joost uit. “Bijvoorbeeld door juristen en om te valideren tot hoe ver het water is gekomen. En de mensen die de schade beoordelen, kunnen precies zien hoe groot de schade is.”

“De viewer geeft dus een integraal beeld van de informatie, die we hebben verzameld van de incidentlocaties. Het maakt dat de informatie voor iedereen inzichtelijk, overzichtelijk en begrijpelijk is. En doordat alles in één systeem staat, heeft iedereen altijd precies dezelfde informatie tot zijn beschikking.”

Een helder beeld van de voortgang

“De Hoogwaterviewer juli 2021 ontwikkelt zich nog elke week door. Er komen nog steeds nieuwe foto’s binnen. Daarnaast kunnen we ook zien welke meldingen al zijn afgehandeld, waar de schade is hersteld en waar nog niet. Zo kunnen we de ontwikkelingen heel goed volgen en rapporteren aan ons bestuur. De viewer laat ook precies zien welke meldingen vóór het volgende hoogwaterseizoen moeten worden afgehandeld. Zo kunnen we ook de voortgang bijhouden. De status is direct zichtbaar in GeoWeb.”

“Een hoogwatercrisis pak je niet alleen aan”

“Om de Hoogwaterviewer juli 2021 in te richten, was samenwerking cruciaal”, stelt Joost. “Een hoogwatercrisis pak je niet alleen aan. De informatie kwam van veel verschillende kanten. Zo kwamen er onder andere luchtfoto’s van het Waterschaphuis, hoogwaterkaarten, omgevingsmeldingen en meldingen van dijkwachten. Op zo’n moment ontstaat er spontaan een hele organisatie, want al die informatie moest in de viewer worden samengebracht.”

“Het was fijn dat Sweco tijdens de crisis snel wilde meewerken om de viewer in te richten. Binnen een paar dagen hadden we een hele mooie en gevulde GeoWeb-site staan met alle functionaliteiten, die we maar konden wensen. En omdat we direct met de viewer aan de slag moesten, heeft Steven Schrauwen, adviseur GIS&ICT bij Sweco, instructiefilmpjes opgenomen. Zo hoefden we niet aan 200 mensen individueel uit te leggen hoe de viewer werkt. Iedereen die de viewer nodig heeft, kan er makkelijk zelf mee aan de slag”, besluit Joost.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Hoogwaterviewer juli 2021? Of ben je benieuwd hoe jij GeoWeb kunt inzetten in jouw organisatie? Neem dan contact op met Marcel Steenis. Hij denkt graag met je mee.