Home / Nieuws / GeoWeb-portaal Rijkswaterstaat: een inspirerend overzicht van GeoWeb-toepassingen
geoweb prorail rijkswaterstaat

GeoWeb-portaal Rijkswaterstaat: een inspirerend overzicht van GeoWeb-toepassingen

Als het gaat om GeoWeb, dan is Rijkswaterstaat (RWS) zonder meer een van de grootverbruikers in Nederland. En dat is niet zo vreemd. Want of het nu gaat over vaarwegmarkeringen, NAP-metingen of de kwaliteit van ons zwemwater, GeoWeb-viewers zijn uitermate geschikt om locatiegebonden data te integreren in werkprocessen of te delen met projectpartners of het algemene publiek. Op het externe GeoWeb-portaal van RWS zijn tientallen viewers openbaar toegankelijk. En hoewel dit maar een beperkt deel is van het totale aantal GeoWeb-viewers van RWS, geeft het een inspirerend overzicht van wat je allemaal met GeoWeb kunt. We nemen een kijkje met Martin de Lange, functioneel beheerder GeoWeb/adviseur GIS bij Rijkswaterstaat.

Op het openbare GeoWeb-portaal zijn momenteel 44 viewers beschikbaar.

Meer dan 200 viewers

Op de openbare versie van de GeoWeb-catalogus van Rijkswaterstaat zijn momenteel 44 viewers te vinden. “Dat is slechts een deel van het totaal”, vertelt Martin. “We hebben ook een interne versie van de GeoWeb-catalogus. Daarop zijn zo’n 180 viewers beschikbaar. Daarnaast zijn er ook viewers waarop externen beveiligd kunnen inloggen. Dat zijn dan vaak specifieke projectviewers waarbij Rijkswaterstaat met andere partijen samenwerkt.”

In totaal houdt Martin momenteel voor maar liefst 244 viewers maandelijks bij hoe vaak ze worden gebruikt. “Met die kennis kunnen we het portaal blijven verbeteren. Viewers die niet worden gebruikt, zullen we bijvoorbeeld na een tijdje verwijderen. Zo houden we het portaal relevant.”

GeoWeb business applicaties

“Eigenlijk hebben we bij RWS 3 typen toepassingen draaien op GeoWeb”, vervolgt Martin. “De belangrijkste voor ons zijn de zogenaamde GeoWeb business applicaties. Dit zijn de toepassingen die echt een bepaald bedrijfsproces binnen RWS ondersteunen. Deze viewers zijn vaak afgeschermd en worden door de eigen collega’s gebruikt. Vaak zitten er complexe workflows in verwerkt.”
Een voorbeeld van een veelgebruikte business applicatie is de scheepvaartverkeerviewer, ook wel Narcis genoemd. Martin: “Dat is een viewer die we samen met Sweco hebben ontwikkeld en die vooral wordt gebruikt door de natte verkeerscentrales en onze collega’s die bruggen en sluizen bedienen. Met deze viewer kunnen zij informatie inzien over de schepen die langskomen. Waar komt het schip vandaan, wat voor soort lading vervoert het, etc.” Omdat de viewer AVG-gevoelige informatie kan bevatten, is het gebruik van deze viewer voorbehouden aan een relatief beperkte groep collega’s.

Een ander goed voorbeeld van een business applicatie is de viewer voor het onderhoud van de vaarwegmarkeringen (Nautische Markeer Administratie). “Hierbij wordt het hele onderhoudsproces ondersteund”, vertelt Martin. “Storingen aan vaarwegmarkeringen worden gemeld in de viewer waarna een RWS-collega de melding uitzet bij een aannemer. Deze gaat naar de locatie, bijvoorbeeld om een lamp te repareren of een reflector te vervangen, en meldt de storing weer af in het systeem. Alle meldingen zijn op de kaart te zien en te raadplegen. Met de kleurindicatie zie je ook meteen in welke fase het proces zit.”

In de viewer voor zogenaamde Nautische Markeer Administratie wordt het hele onderhoudsproces van vaarwegmarkeringen ondersteund.

Generieke externe viewers

Het tweede type toepassing dat RWS veel gebruikt zijn de zogenaamde generieke viewers. “Dat zijn viewers die meer gericht zijn op het delen van data”, aldus Martin. “Deze toepassingen zijn meestal wat minder complex dan de business applicaties, maar worden soms erg veel gebruikt. Zo is onze viewer met NAP-metingen in Nederland de afgelopen maand maar liefst 6000 keer geraadpleegd.” Deze viewer is te vinden op de openbare cataloguspagina, en wordt veel door aannemers gebruikt.

Een andere veelgebruikte generieke viewer die openbaar toegankelijk is, bevat de kaartbladindeling van het Digitaal Topografisch Bestand (DTB) van Rijkswaterstaat. “Het DTB is de topografie zoals we die zelf bij RWS bijhouden en van waaruit we ook aanleveren aan de BGT”, legt Martin uit. “Ook deze viewer wordt veel door aannemers geraadpleegd. Zij kunnen op basis van de kaartbladindeling bijvoorbeeld een actuele Shapefile of een AutoCAD-bestand downloaden.”

De viewer met alle NAP-meetpunten is een van de meest gebruikte viewers van Rijkswaterstaat.

Projectviewers

Tot slot is zijn er nog de projectviewers. De projectviewers zijn voor een specifiek doel ontwikkeld, bijvoorbeeld een aanleg- of onderhoudsproject. De tijdspanne is begrensd en de doelgroep is vaak beperkt tot de direct betrokken projectpartners. Dit type viewer is vanzelfsprekend niet in de openbare GeoWeb-catalogus van RWS te vinden.

Een interessant en actueel voorbeeld is de projectviewer die de ruimtelijke verkenning van de zogenaamde Delta Corridor ondersteunt. Doel van deze Delta Corridor is om ondergronds transport mogelijk te maken van duurzame energiedragers en circulaire grondstoffen. Een vermindering van vervoer over water, weg en spoor vermindert de CO2- en stikstofuitstoot. “In het onderzoek dat nu loopt, worden mogelijke tracés in kaart gebracht met behulp van een GeoWeb-viewer”, vertelt Martin. “Dit vergroot het inzicht bij andere betrokkenen en vergemakkelijkt de gesprekken.”

Meer weten?

Het mag duidelijk zijn. Iedere organisatie die op een slimme manier informatie over locaties en omgevingen wil gebruiken in haar werkprocessen of communicatie, kan met GeoWeb aan de slag. Op het GeoWeb-portaal van RWS zijn veel inspirerende voorbeelden te vinden van hoe je met GeoWeb data aan kaarten koppelt.

Wil je weten wat jij in jouw organisatie (nog meer) kunt met GeoWeb? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen in kaart brengen waar bij jouw organisatie slimme oplossingen mogelijk zijn met GeoWeb.

Heb je nog niet eerder kennisgemaakt met GeoWeb, maar ben je benieuwd? Laat het dan ook even weten. Wij kunnen je een gratis demolicentie aanbieden en daarbij de nodige toelichting geven.

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05