Home / Nieuws / Controletaxaties BIJ12: faunaschade snel in beeld met nieuwe taxatieapp
Twee ganzen in een veld met riet op de achtergrond

Controletaxaties BIJ12: faunaschade snel in beeld met nieuwe taxatieapp

Boeren krijgen in Nederland steeds vaker te maken met faunaschade: schade aan gewassen door wilde dieren. Bijvoorbeeld schade aan grasland door ganzen. De verantwoordelijkheid om bij faunaschade een tegemoetkoming uit te keren aan boeren ligt bij de provincies. BIJ12 voert deze regeling uit in opdracht van de provincies en laat de faunaschade taxeren door twee taxatiebureaus. Om een goed beeld te krijgen van de taxaties voert BIJ12 elk jaar zelf een aantal controletaxaties uit. En om dit op een snelle en geautomatiseerde manier te kunnen doen, vroegen zij Sweco om met behulp van GeoWeb een taxatieapp te ontwikkelen. 

Kwaliteit van taxaties heel belangrijk

BIJ12 werkt als uitvoeringsorganisatie voor de 12 provincies vanuit verschillende units, waaronder Faunazaken. In 2022 kregen zij zo’n 7.000 aanvragen binnen van boeren voor een tegemoetkoming van faunaschade. De provincies keren inmiddels 36 miljoen euro per jaar uit aan boeren met faunaschade. En dat geld moet wel op een goede manier uitgegeven worden. Daarom hecht BIJ12 veel waarde aan de kwaliteit van taxaties. “En daar hoort ook de controle van taxaties bij. Het is één van de middelen om de kwaliteit te waarborgen”, zegt Thijs Janssens, coördinator Faunazaken bij BIJ12.

Het werk makkelijker maken

Per jaar voert BIJ12 steekproefsgewijs zo’n 100 controletaxaties uit. Die vergelijken ze met de taxaties van de taxatiebureaus en gaan daarover in gesprek. Om de controletaxaties makkelijker te maken, was BIJ12 op zoek naar een app waarmee zij controletaxaties in het veld kunnen uitvoeren. Voorheen werden de controletaxaties uitgevoerd op papier, waarbij de resultaten met de hand op een kaart werden ingetekend en vervolgens werden overgenomen en berekend in Excel. Door met papieren kaarten te werken, was niet altijd duidelijk om welk perceel het precies ging en waar de taxateur moest zijn. Dat gaat nu allemaal veel makkelijker.

De taxatieapp voor BIJ12

De meeste aanvragen voor tegemoetkoming in faunaschade gaan over schade aan voorjaarsgras, veroorzaakt door wilde ganzen. Daarom focust de taxatieapp nu vooral daar op. De app is gemaakt op basis van de GeoWeb module Mobile, waardoor taxateurs nu met een tablet het veld in kunnen. In de taxatieapp is een koppeling gemaakt met GoogleMaps, zodat de taxateurs snel naar het juiste perceel kunnen rijden.

Eenmaal bij het perceel aangekomen, bepalen ze de referentie: de grashoogte op de plek waar ganzen geen schade hebben aangericht. Dat tekenen zij in op de kaart. Daarna loopt de taxateur het perceel af en tekenen zij in de app de vlakken in waar schade is en noteren zij om hoeveel centimeters het gaat. De app rekent de verliescentimeters automatisch om naar ‘kilogram droge stof’, de eenheid waarmee het grasverlies wordt uitgedrukt.

faunaschade door ganzen

“Taxaties zijn nu veel simpeler”

“Het proces is zo een stuk makkelijker geworden”, vertelt Thijs Janssens. “Het werken met een tablet waarmee via de kaart de schadepercelen worden getoond is een grote vooruitgang. Met name het registreren van de schade is nu veel simpeler. Het voordeel is ook dat verschillende mensen in het veld gelijktijdig taxaties kunnen uitvoeren, maar dat het wel allemaal op één plek samenkomt. De resultaten worden meteen doorgestuurd naar de Cloud, waardoor we ze direct op kantoor beschikbaar hebben. Zo kunnen we de controletaxaties makkelijk vergelijken met de taxaties van de taxatiebureaus.”

“Uiteindelijk alle gewassen in de app”

Doordat de controletaxaties nu eenvoudiger en sneller gedaan kunnen worden, overweegt BIJ12 om het aantal controles per jaar op te voeren. Daarnaast wil BIJ12 naast gras ook andere gewassen aan de app toevoegen en een directe koppeling maken tussen de taxatieapp en MijnFaunazaken, het online portaal van BIJ12 waar boeren de aanvraag kunnen doen. “Dat zijn we nu nog samen met Sweco aan het ontwikkelen”, licht Thijs Janssens toe. “Maar uiteindelijk willen we het proces nóg verder automatiseren en alle gewassen in de app hebben staan, zoals aardappels, bieten, fruit en maïs.”

Meer informatie

Wil je meer weten over GeoWeb? Of ben je benieuwd of dit soort toepassingen ook bij jouw organisatie mogelijk zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag alles over de voordelen en mogelijkheden van GeoWeb. Je kunt ook een gratis demo aanvragen.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Gerrit-Jan van den Burg

Projectleider

[email protected]
+31 (0)6 51 32 56 82