Home / Nieuws / Vergeet het niet: pas de URL naar de PDOK Locatieserver aan vóór 2 augustus!
Don't forget post it boven een laptop

Vergeet het niet: pas de URL naar de PDOK Locatieserver aan vóór 2 augustus!

Met elke versie van GeoWeb leveren Esri en Sweco standaard koppelingen mee die gebruik maken van de PDOK Locatieserver voor het zoeken naar adressen binnen Nederland. De nieuwe PDOK Locatieserver is al een aantal maanden beschikbaar via een nieuwe URL. PDOK constateert dat er nog steeds veel bevragingen worden gedaan op de oude URL van de Locatieserver. Per 2 augustus 2023 komt deze oude URL te vervallen. Hoog tijd om de URL aan te passen dus!

Hoe voorkom je een foutmelding?

 Als je in GeoWeb de PDOK Locatieserver gebruikt, dan moet je de URL aanpassen. Doe je dat niet, dan levert zoeken in de PDOK Locatieserver na 2 augustus je een foutmelding op. Om dat te voorkomen moet je een aantal aanpassingen doorvoeren.

Aanpassingen in Workflow 4 en 5 

Bij zoeken in de PDOK Locatieserver via een workflow (zowel Workflow 4 als 5) zijn de verwijzingen in de workflow zelf opgenomen. Open Workflow in de Designer en pas de oude URL (https://geodata.nationaalgeoregister.nl/locatieserver) aan naar:

Suggest service: https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1/suggest
Lookup service: https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1/lookup

Verwijzingen in HTML5 Viewer 

Gebruik je het zoekvak van de HTML5 Viewer om in de PDOK Locatieserver te zoeken? Hier staat de verwijzing in de viewerconfiguratiebestanden (Desktop.json.js, Tablet.json.js en Handheld.json.js). In deze configuratiebestanden moet bij het element LocationService de URL worden aangepast.Pas de oude URL (https://geodata.nationaalgeoregister.nl/locatieserver) aan naar: https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1. Let op: deze aanpassing moet voor elke viewer worden uitgevoerd!

Het zoekvak van de HTML5 Viewer

Bij zoeken in de PDOK Locatieserver via het zoekvak in de HTML5 viewer kun je ook een minimumscore instellen voor de zoekresultaten. De PDOK Locatieserver die via de nieuwe URL beschikbaar is geeft lagere scores terug. Geadviseerd wordt een lagere waarde in te stellen dan de waarde 10 die nu vaak geconfigureerd is, bijvoorbeeld 5.

Downloads en documentatie op Mijn GeoWeb

De bijgewerkte PDOK koppelingen kun je ook vinden in je Mijn GeoWeb omgeving. Mocht je een licentie hebben, maar nog geen inloggegevens, neem dan contact met ons op via [email protected]

Vragen?

Lukt het niet om de aanpassingen van de PDOK Locatieserver door te voeren, of heb je andere vragen? Neem dan contact op met de helpdesk.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05