Home / Nieuws / Nieuw: 3D BGT-data in GeoWeb!
Foto van Rotterdam, Erasmusbrug en wolkenkrabbers

Nieuw: 3D BGT-data in GeoWeb!

Ben je op zoek naar een handige tool waarmee je 3D BGT-data vanuit kunt inspecteren en delen met je collega’s? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Onze nieuwe GeoWeb-viewer maakt het mogelijk om deze data nog makkelijker te bekijken en te vergelijken met andere databronnen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk in 3D zien hoe de gebouwde omgeving eruit ziet én hier je eigen gegevens of andere databronnen aan toevoegen.  

BGT-objecten komen tot leven in 3D

Onze stedelijke gebieden worden complexer, de ruimte wordt schaarser. We bouwen steeds verder de hoogte in en ook onder de grond komen meer en meer kabels en leidingen te liggen. Tel daarbij op dat we voor grote opgaven staan, zoals woningbouw, klimaat en energie. Daar is ruimte voor nodig. Dus moet je precies weten wat zich waar bevindt. Boven én onder de grond.

Met een 3D-model kun je deze informatie goed visualiseren. Als je objecten in 3D kunt bekijken, haal je hier veel meer details uit dan in 2D. In 3D kun je digitaal om een object heen lopen. Zo komen objecten en terreinen écht tot leven en krijg je een realistischer en gedetailleerder beeld van de situatie.

3D BGT-data makkelijk bekijken en beoordelen in een GeoWeb-viewer

Er wordt veel geld uitgegeven om Digital Twins en 3D-(stads)modellen te maken. Die modellen kun je vervolgens vaak niet zelf beheren of updaten. Zonde, want de gebouwde omgeving verandert continu. Je wilt een 3D-model met data, die betrouwbaar en altijd actueel is. En dat is 3D BGT-data. Daarom ontwikkelden wij samen met onze collega’s van dg DIALOG BGT de 3D BGT-viewer van Rotterdam, waarin je 3D BGT-data op een makkelijke manier kunt bekijken en beoordelen.

Om deze viewer te maken, converteerden we de 3D BGT-data uit dg DIALOG BGT met behulp van FME. Zo konden we de data snel en efficiënt omzetten en integreren in de GeoWeb-viewer, zonder verlies van kwaliteit.

Voorbeeld van de 3D BGT GeoWeb-viewer op een laptop

Even concreet: wat kun je met deze viewer?

De viewer helpt de opgebouwde 3D BGT-data van jouw organisatie op een makkelijke manier te delen met anderen. Intern en extern. Je hoeft alleen maar een webpagina te openen met de viewer om de 3D BGT-data te kunnen bekijken. Zo kunnen collega’s, aannemers en architecten, die niets met de BGT doen, makkelijk zien hoe de gebouwde omgeving eruit ziet. En ze kunnen hier hun eigen veldwerkgegevens of andere databronnen aan toevoegen. 

Een aantal voorbeelden:

  • Een geluidsmedewerker kan 3D-BGT data gebruiken om een geluidsmodel te berekenen.
  • Een ecoloog kan zijn eigen ecologische gegevens toevoegen om te zien hoe dit in de gebouwde omgeving samenkomt.
  • Een constructeur kan bij de planning van een nieuw gebouw ook de ondergrond controleren door de Basisregistratie Ondergrond (BRO) of andere ondergrondse data toe te voegen.
  • Je kunt de 3D BGT-viewer gebruiken als basis voor nieuwe ontwerpen. Als je 3D-ontwerpen toevoegt aan de viewer, kun je precies zien hoe deze in de omgeving passen.
  • Gebruik de 3D BGT-data in je communicatie naar burgers. 3D visualisaties spreken meer tot de verbeelding dan 2D. En 3D BGT-data is actueel en betrouwbaar.
  • Voor de gemeente Hengelo gebruiken we deze GeoWeb-viewer met 3D BGT-data nu om een digital twin te maken. 

Voorbeeld van de 3D BGT GeoWeb-viewer op een laptop

De kwaliteit van je BGT op een visuele manier controleren

Daarnaast is deze visuele tool handig voor BGT-beheerders om de volledigheid en juistheid van de BGT te controleren. In de GeoWeb-viewer staat bijvoorbeeld ook de 3D-data van de BAG. Zo kunnen zij hun eigen 3D-gebouwen uit de BGT vergelijken met de 3D BAG. Natuurlijk kun je hier ook andere datasets aan toevoegen, zoals de Basisregistratie Ondergrond of een laag met bomen.

In het voorbeeld hieronder zie je dat de 3D BGT voor het pand links meer informatie geeft. Hier zijn een schuin dak en luifels zichtbaar, die niet in de 3D BAG staan. Het pand ernaast heeft in de 3D BAG een extra verdieping, die niet in de 3D BGT staat. Er is dus een verschil is tussen beide registraties, die opgelost moet worden.

Voorbeeld van de 3D BGT GeoWeb-viewer op een laptop

Meer weten?

Wil jij ook experimenteren met de 3D BGT-data in GeoWeb? Of ben je benieuwd hoe jij deze viewer in jouw organisatie kunt gebruiken? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij vertellen je graag meer!

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Joke van Linge
Adviseur GIS&ICT

[email protected]
+31 (0)6 82 65 48 96