Home / Nieuws / Uitfasering HTML5 Viewer: met deze tools helpen we je op weg!
Werkman met gereedschapskist

Uitfasering HTML5 Viewer: met deze tools helpen we je op weg!

Het is al lang geen nieuws meer dat in de loop van 2024 de ondersteuning voor de Esri JavaScript 3.x API eindigt. Dit heeft ook gevolgen voor de GeoWeb HTML5 Viewer, die gebruikmaakt van deze API-versie. Misschien ben je al volop bezig met het oplossen van de situatie, en maak je bijvoorbeeld al gebruik van de GeoWeb Module Viewer. Dat is goed nieuws. Maar mocht je nog niet zo ver zijn en je afvragen wáár je moet beginnen, lees dan snel verder. In dit nieuwsbericht vertellen we je meer over twee praktische, online tools die je op weg kunnen helpen om zicht te krijgen op de oplossing die het beste bij jouw organisatie en situatie past.

Slecht nieuws en goed nieuws

De HTML5 Viewer loopt dus op zijn einde. De onderliggende techniek, JavaScript versie 3.x., wordt vanaf 1 juli 2024 niet langer ondersteund. Als je blijft werken met de HTML5 Viewer, dan is er geen garantie voor een goede beveiliging of het voortbestaan van services. Tot zover het slechte nieuws.

Goed nieuws is er ook. En dat is dat we sinds 2019 een mooie oplossing bieden: de GeoWeb module Viewer! Deze module is net als alle andere GeoWeb modules, gebaseerd op ArcGIS Maps SDK for JavaScript 4.x, en daarmee is het een toekomstbestendige oplossing. Sweco en Esri adviseren daarom GeoWeb HTML5 gebruikers om over te stappen naar de nieuwe modules, zodat je verzekerd blijft van de werking van jouw GeoWeb omgeving.

Twee tools om de gevolgen te inventariseren

De implicaties van de uitfasering kunnen best ingrijpend zijn. Dat hangt helemaal af van hoe en op hoeveel plekken jouw organisatie gebruikmaakt van de HTML5 Viewer. Tijdens ons webinar van 14 december 2023 gaven we al concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan (je kunt dit webinar nog terugkijken).

Tijdens datzelfde webinar benadrukten we ook hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je inzicht hebt in je huidige GeoWeb-omgeving. Want alleen op basis van inzicht (en overzicht) kun je jouw plan maken over hoe je wilt overstappen naar de module Viewer.

Om een idee te krijgen van de omvang van de transitie voor jouw organisatie biedt Sweco een tweetal tools dat je kan helpen bij het inventariseren van jouw transitieopgave: een quickscan en een sitescan (DocGenerator).

De quickscan

De quickscan is een oriënterende, online vragenlijst (opgezet in Microsoft Forms). De vragen leiden je tot een eerste impactanalyse en helpen je op weg met een aantal eerste stappen die je kunt zetten.

Het gebruik van deze tool wijst zichzelf. Indien relevant, dan wijst deze quickscan de gebruiker ook door naar de sitescan (zie hieronder). Indien gewenst, neemt een van onze adviseurs contact met je op om verder te bepalen wat de beste aanpak is.

De sitescan (DocGenerator)

De sitescan, vaak ook aangeduid als de GeoWeb DocGenerator, is een tool waarin je jouw GeoWeb sites als zip-bestand kunt uploaden. De tool scant jouw sites en geeft je als resultaat een overzicht van wat je allemaal aan HTML5 functionaliteit in je site hebt zitten.

De sitescan is een tool die nuttig kan zijn voor gebruikers die geen of weinig zicht hebben op waar de HTML5 functionaliteit in hun GeoWeb sites is toegepast. De tool geeft dan een eerste overzicht van wat je aan HTML5 functionaliteiten in gebruik hebt.

Maar ook voor gebruikers die hier wel inzicht in hebben, maar op zoek zijn naar meer details of volledigheid, kan de tool uitkomst bieden. In de vorm van een Excel-bestand zie je bijvoorbeeld hoeveel mapservices je hebt per site, welke permissions je hebt toegepast, van welke versies en welke viewers je gebruikmaakt, waar er sprake is van overerving, etc.

Nog even dit…

Het is meestal niet mogelijk om één op één viewers over te zetten van HTML5 naar Viewer. Daarom hebben we het meestal over een transitie, en niet over een migratie. Houd daarom ook rekening met voldoende tijd en ruimte voor de implementatie van de Viewers in de module.

Juist omdat een HTML5 configuratie vaak niet één-op-één is over te zetten naar de GeoWeb modules, is dit ook een geschikt moment om te evalueren welke services je wilt overzetten, en welke je misschien minder belangrijk vindt, of in een andere vorm wilt laten terugkomen.

Meer weten?

Loop je bij het gebruik van de tools tegen problemen aan, of heb je nog vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen met een van onze adviseurs. Zij begrijpen namelijk als geen ander dat de uitfasering van de HTML5 Viewer best een opgave kan zijn, en zij denken graag met je mee.

Ben je klant van Esri, en kun je wel wat hulp gebruiken bij deze overgang? Neem gerust contact op via [email protected]. Zij helpen je graag op weg.

Arjan Wilkens

GIS adviseur

[email protected]