PWN: ‘GeoWeb en SAP maken het werk van onze waterleidingmonteurs een stuk gemakkelijker’

Met het beheer van 10.000 km aan distributie- en transportleidingen en maar liefst 650.000 wateraansluitingen heeft waterleidingbedrijf PWN een flinke verantwoordelijkheid. Iedere dag zijn tientallen monteurs druk in de weer om leidingen en installaties te controleren, en waar nodig te repareren. Sinds begin van dit jaar maken zij daarbij gebruik van de voordelen die de integratie van SAP met GeoWeb te bieden heeft. Nico Krijgsman is teamleider bij PWN en vertelt over deze nieuwe manier van werken. “Monteurs hebben nu altijd en overal toegang tot real-time informatie die ze bij hun werkzaamheden nodig hebben.”

Integratie
“Eind 2015 is PWN al begonnen met de eerste verkenningen naar de integratie van SAP en GeoWeb”, vertelt Krijgsman. “Nu, ruim een jaar later, wordt SAP volop gebruikt voor de werkorders en de aansturing van de monteurs, terwijl GeoWeb het mogelijk maakt om alle locatie- en asset-gerelateerde informatie te ontsluiten. Door SAP en GeoWeb met elkaar te integreren hebben de monteurs bij al hun werkorders altijd direct de benodigde informatie beschikbaar. Dat heeft het werk van onze medewerkers heel wat makkelijker gemaakt.”

Gebruiksgemak en efficiëntie
Gebruiksgemak en efficiëntie waren belangrijke redenen voor PWN om de integratie van SAP en GeoWeb te realiseren. “En dat is eigenlijk heel goed gelukt”, vindt Krijgsman. “De monteurs krijgen hun werkorders in SAP Work Manager. Als ze dan bijvoorbeeld klikken op een storing, dan komen ze direct in GeoWeb op de juiste locatie terecht en kunnen ze alle gegevens vinden die bij deze storing van belang kunnen zijn. Daarnaast kunnen ze op de kaart ook zien of er andere controles of reparaties in de buurt moeten worden uitgevoerd. Deze kunnen ze dan eventueel meteen meenemen in hun planning.”

Kaartlagen
Met GeoWeb is het volledige leidingennetwerk van PWN in kaart gebracht. Medewerkers kunnen de leidingen op de digitale kaart terugvinden en de eigen PWN-data raadplegen. Maar ook andere informatiebronnen zijn via GeoWeb gekoppeld. Via kaartlagen zijn de data van openbare bronnen toegevoegd, zoals PDOK-kaarten, luchtfoto’s, BAG-data en informatie over de bodemkwaliteit.

Real-time en volledig
“Al deze informatie wordt vervolgens weer verrijkt”, voegt Krijgsman eraantoe. “We houden bij wat er waar en wanneer gebeurt. Storingen en onderhoud bijvoorbeeld. Alles wat we doen aan de leidingen wordt nauwgezet bijgehouden. De monteurs gebruiken tablets, en zijn in principe altijd mobiel verbonden, via internet. Daardoor kunnen zij niet alleen real-time informatie raadplegen, maar ook real-time informatie toevoegen.”

Gesynchroniseerd
Voor de momenten dat er geen verbinding beschikbaar is, is er ook een offline versie, die dagelijks gesynchroniseerd wordt. “Alles bij elkaar is deze manier van werken een ingrijpende verandering ten opzichte van de oude werkwijze”, vertelt Krijgsman. “Vroeger hadden de monteurs een laptop waarop een kopie stond van het leidingennet. Sommigen verversten die kopie wekelijks, maar anderen deden dit maandelijks of nog minder. De informatie was dus verschillend per gebruiker. Nu wordt alles gesynchroniseerd en maakt iedereen gebruik van de meest recente informatie.”

Extra informatie
Om de informatie zo gemakkelijk mogelijk te kunnen verwerken, is er een module toegevoegd in GeoWeb waarmee monteurs een schets van de situatie ter plaatse kunnen toevoegen. Krijgsman: “Zo kunnen de monteurs gemakkelijk extra informatie en details noteren, bijvoorbeeld de maatvoering van aanpassing die is gedaan, of een kleine schets maken van wat er gebeurd is. Met hun tablet kunnen ze ook een foto maken van de situatie. De locatie is via GeoWeb weer gekoppeld aan de werkorder in SAP, waardoor alle informatie weer gekoppeld is.”

Toekomst
Met de integratie van SAP en GeoWeb heeft PWN dus al verschillende voordelen weten te realiseren, zoals een gebruiksvriendelijkere werkwijze en real-time dataverwerking door de monteurs. “Maar ook voor de nabije toekomst gaat PWN onderzoeken wat er nog meer mogelijk is”, vertelt Krijgsman. “Zo zijn er plannen om GeoWeb in te zetten bij de klantcommunicatie. Bijvoorbeeld dat klanten bericht krijgen bij storingen. Of dat wij zelf meldingen krijgen over de bodemkwaliteit. En zo zijn er nog wel meer ideeën. Want een succesvolle toepassing leidt al snel tot een volgend idee.”

Meer weten?
Vindt u het voorbeeld van PWN interessant, en bent u ook op zoek naar slimme oplossingen met behulp van GeoWeb? Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie of een (vrijblijvend) gesprek. Wij helpen u graag verder!

Wilt u eerst vrijblijvend kennismaken met GeoWeb? Vraag dan de gratis demolicentie aan.

Gratis demo aanvragen