LVNL - Luchtverkeersleiding Nederland

Luchtverkeersleiding Nederland maakt een vliegende start met GIS

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zorgt al bijna 100 jaar voor veilige verkeersstromen in het Nederlandse burgerluchtruim. Hiervoor maken zij veel gebruik van geografische data. LVNL wil het gebruik en de beschikbaarheid van deze data vergroten. Sweco is gevraagd om hen hierin te adviseren. Kim Engels, GIS-coördinator bij LVNL: “We werken veel met locatiegebonden data en dat is in een GIS-omgeving goed inzichtelijk te maken voor de buitenwereld.”

De aeronautische dataleverancier van Nederland

“Als LVNL hebben wij de ambitie om dé aeronautische dataleverancier van Nederland te worden. Wij vinden het belangrijk om transparant te zijn en publieke data te verstrekken. Daarbij hebben wij het liefst dat data bij de bron vandaan komt, zodat dit ook de veiligheid van het luchtverkeer ten goede komt. Daarnaast hebben wij te maken met de luchtvaart- en INSPIRE verplichtingen om data met de rest van de wereld te delen”, vertelt Kim Engels.

“We zochten tools, die passen bij deze ambitie. Omdat bijna 80% van onze data bestaat uit geografische data, is het logisch om dit met een GIS-omgeving op te lossen. Een aantal referentieprojecten van Sweco sloten aan op onze wensen. Om die reden en omdat Sweco als meest complete partner voor LVNL uit de aanbesteding is gekomen, zijn wij vorig jaar gestart met Sweco om een volledig nieuwe GIS-omgeving te realiseren.”

Focusproducten realiseren

Na een analyse van de werkprocessen en gebruikersgroepen en een uitgebreid advies, heeft LVNL gekozen voor een combinatie van ArcGIS en GeoWeb. “We hebben een roadmap opgesteld en een aantal focusproducten gedefinieerd, waarbij bestaande producten vervangen worden of waar nieuwe oplossingen voor worden bedacht”, legt Engels uit.

“Zo worden de statische kaarten van het naslagwerk van luchtverkeersleiders op een meer efficiënte manier geproduceerd, waardoor wijzigingen maar in één bron aangepast hoeven te worden. Daarnaast wordt er een GeoWeb basisviewer ingericht, waarin interne gebruikers snel en eenvoudig alle beschikbare informatie kunnen vinden. Omdat wij veel werken met locatiegebonden data, is dit met een viewer mooi te visualiseren.”

“Later dit jaar vindt ook de release plaats van de VFR-Chart viewer”, gaat Engels verder. “Dit is een publieke viewer voor de ‘visual flights’ vliegers. Sportvliegers, piloten die parachutisten droppen, zweefvliegers en vliegscholen kunnen deze viewer bijvoorbeeld gebruiken bij de vluchtvoorbereiding. De viewer wordt een combinatie van WebApp Builder, aangevuld met GeoWeb Enterprise SAAS Modules.”

Transparantie en vereenvoudigde werkprocessen

De komende periode wordt hard gewerkt aan de realisatie van informatieproducten ter ondersteuning van de werkprocessen. Met deze nieuwe GIS-omgeving kan LVNL interne en externe gebruikers voorzien van juiste en actuele informatie en snel en flexibel inspringen op de behoeftes van gebruikers.

“We hopen dat we met de nieuwe GIS-omgeving op een transparante manier data kunnen uitwisselen in Nederland en met het buitenland en dat we bepaalde werkprocessen eenvoudiger kunnen inrichten. En met behulp van een goed ingerichte GIS-omgeving is het ook minder foutgevoelig om deze data te ontsluiten”, aldus Kim Engels.

Toekomstige doorontwikkeling

“Nadat de eerste versie van de VFR-chart viewer is gelanceerd, willen we de viewer verder door ontwikkelen. Bijvoorbeeld met de GeoWeb Modules, omdat deze fijn werken in combinatie met de Web AppBuilder. Naast de VFR-chart viewer staan ontwikkelingen, zoals 3D visualisatie op het programma. Verder bekijken we per informatieproduct op de roadmap welke tools in ons GIS-platform het meest geschikt zijn om deze mee te ontwikkelen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over GeoWeb of over het project bij LVNL? Of ben je benieuwd of wij jou ook kunnen helpen met het ontwikkelen van een volledig nieuwe GIS-omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag alles over de voordelen van onze software voor jouw organisatie.