Home / Nieuws / Video: Kijkje aan boord van inspectievlucht Rijkswaterstaat

Video: Kijkje aan boord van inspectievlucht Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat (RWS) heeft de wettelijke verplichting om toezicht te houden op hun areaal en in te grijpen bij overtredingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om (olie-)lozingen, schepen die illegaal zijn aangemeerd en drugsdumpingen. Maar ook bij meer alledaags toezicht van bijvoorbeeld werken in uitvoering wil RWS zo efficiënt mogelijk te werk gaan. En dat gaat heel goed vanuit de lucht! RWS gebruikt daarbij LIS: een GeoWeb-toepassing. Bekijk de video en neem een kijkje aan boord van een inspectievlucht per helikopter!

Wat is LIS?

Eén van de manieren om toezicht te houden op je areaal is vanuit de lucht. En de tijd dat Rijkswaterstaat met een Bosatlas en analoge aantekeningen de lucht in ging, ligt ver achter ons. Sinds eind 2017 gebruikt Rijkswaterstaat het Luchtsurveillance Informatie Systeem (LIS), een GeoWeb-toepassing die RWS helpt bij het voorbereiden en uitvoeren van luchtinspecties. Op landelijk niveau maakt RWS in samenwerking met waterschappen bijna wekelijks een inspectievlucht.

“In de lucht wil je kunnen waarnemen”

Peter Roumen is senior adviseur handhaving bij Rijkswaterstaat: “We willen aan boord volledig gefaciliteerd worden door het systeem dat we gebruiken. Eenmaal in de lucht wil je namelijk dat doen waarvoor je gekomen bent: je areaal nauwkeurig waarnemen en dit efficiënt registreren.” Daarom is LIS ontwikkeld. LIS is onderdeel van GeoWeb, één van de ICT-bouwstenen van Rijkswaterstaat. GeoWeb wordt binnen Rijkswaterstaat voor allerlei verschillende werkvelden ingezet. Bekijk de video om te zien hoe RWS te werk gaat tijdens een inspectievlucht:

Alles in één geautomatiseerd systeem

Wat maakt LIS zo efficiënt? Nog even de voordelen op een rij:

  • Werkt volledig offline in de lucht
  • Alles in één systeem: voorbereiden, waarnemen & rapporteren
  • Systeem ondersteunt navigatie tijdens de vlucht en de samenwerking tussen piloot en inspecteur
  • Op kantoor kan de vliegroute live gevolgd worden
  • Acute meldingen en ad hoc situaties worden via een spoedrapport doorgestuurd naar de grond
  • Waarnemingen en foto’s zijn na de vlucht direct zichtbaar in GeoWeb, rapportages zijn eenvoudig uit te draaien

Peter Roumen: “Geautomatiseerd en digitaal werken levert zo ontzettend veel extra kwaliteit op. Ik ben dan ook erg enthousiast over dit project. We kunnen nu veel adequater en sneller reageren op situaties die we tegenkomen. In samenwerking met waterschappen en andere inspectiepartners kunnen we zelfs nog meer kwaliteitswinst behalen.”

Meer informatie

LIS is een toepassing van GeoWeb voor Rijkswaterstaat. Ben jij benieuwd geworden naar de mogelijkheden van GeoWeb voor jouw eigen handhavingsproces? Of wil je meer informatie over GeoWeb? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over dit project. En natuurlijk ook over onze andere projecten en diensten.

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36