Geoweb mobiel

Wat is nieuw in GeoWeb 5.4?

GeoWeb blijft zich uitbreiden. Nieuw in de huidige versie was onder meer de samenwerkingsfunctie en de nieuwe workflow-technologie: de module Geocortex Workflow 5. In GeoWeb 5.4, die later dit jaar beschikbaar komt, is weer nieuwe functionaliteit toegevoegd. Waaronder nieuwe muteerfuncties zoals ‘knippen’ en ‘samenvoegen’ en uitgebreide mogelijkheden in de resultaattabel. Ook een tweede nieuwe Geocortex-module komt beschikbaar. Dit keer voor het maken van rapporten: Geocortex Reporting 5.

Processen automatiseren met Workflow 5

Workflows helpen de eindgebruiker stap voor stap op een eenvoudige manier complexe of repeterende handelingen uit te voeren. Ingewikkelde locatie-analyses, speciale processtappen bij het inventariseren of inspecteren en input verzamelen voor ingewikkelde berekeningen die op de achtergrond uitgevoerd worden. Dat alles wordt op deze manier beschikbaar gesteld. De ingewikkelde processen vinden op de achtergrond plaats en worden zo weggehouden van de eindgebruiker. Het werkproces is hierbij leidend.

De kracht van de workflow-technologie was al bekend bij gebruikers van GeoWeb. Met de module Workflow 5 is de technologie nu ook in de webapps van het ArcGIS-platform te gebruiken. Hierdoor is het sinds vorig jaar mogelijk om met Web AppBuilder for ArcGIS taken te automatiseren. Daarnaast is het mogelijk om workflows offline te gebruiken in de mobiele GeoWeb-app. Workflow 5 wordt aangeboden als een SaaS-oplossing, een webapplicatie die gehost wordt in de cloud, waardoor er geen installatie op een eigen server nodig is. Hierdoor is er ook geen onderhoud of regelmatige upgrade van de applicatie nodig omdat deze meerdere keren per jaar automatisch wordt vernieuwd door Latitude.

Nieuw in de GeoWeb 5.4-viewer

GeoWeb 5.4 komt met een nieuwe versie van de HTML5-viewer. Afhankelijk van de browser is de opstart-performance van de viewer met gemiddeld 50% verbeterd. Daarnaast komen er nieuwe geavanceerde edit-tools beschikbaar waarmee je objecten kunt ‘knippen’ in meerdere objecten of juist meerdere objecten kunt samenvoegen tot 1 object.

Ook de resultaattabel is vernieuwd. Het is nu mogelijk om attribuutvelden in de tabel te verwijderen en te sorteren. Bovendien worden alle geselecteerde objecten tegelijk getoond, zowel in de tabel als op de kaart. Daardoor is het niet meer nodig om door pagina’s geen te bladeren. Verder is het mogelijk om te filteren op attribuutwaarden en om attribuutwaarden rechtstreeks te wijzigen in de tabel.

Reporting 5-module in GeoWeb 5.4

De nieuwe Reporting 5-module is, net als de nieuwe Workflow 5-module, een onderdeel van GeoWeb en kan daarnaast ook worden gebruikt in de Web AppBuilder for ArcGIS. Deze nieuwe module is gebaseerd op de ervaringen van de huidige rapportagefunctie, met de voordelen van de nieuwe Web GIS-ontwikkelingen: de rapporttemplates worden opgeslagen als ArcGIS-item in het nieuwe ArcGIS-portaal en kunnen vanuit het portaal worden gedeeld binnen of buiten de organisatie.

De Reporting 5-module bevat veel vergelijkbare functionaliteit uit de huidige module, zoals het toevoegen van componenten als attribuutvelden, objectkaarten, labels en afbeeldingen. Ook kunnen er expressies worden gebruikt om berekeningen uit te voeren en is er een previewfunctie beschikbaar.

Previewfunctie in de nieuwe Report Designer

De nieuwe Reporting 5-module kan on-premise worden geïnstalleerd op een eigen server of als SaaS-oplossing worden gebruikt. Voordeel van de SaaS-oplossing is dat er geen technisch beheer nodig is en de applicatie overal en altijd beschikbaar is. Met een installatie on-premise is het ook mogelijk om interne bronnen, zoals Oracle of SQL Server-tabellen aan te roepen via een sub-rapport.

Met behulp van een Report Wizard kunnen rapporttemplates in drie eenvoudige stappen worden gegenereerd. Daarnaast zijn er ook voorgegenereerde rapporttemplates beschikbaar zoals een template met etiketten voor het versturen van brieven. Vanuit de design-interface van de Report Designer kunnen componenten worden toegevoegd en verder worden geconfigureerd via het ‘Properties’-paneel. De rapporttemplates kunnen vervolgens worden aangeroepen via het contextmenu in GeoWeb of via widgets in de Web AppBuilder.

Design-interface van de Report Designer

Meer informatie

Ben je benieuwd naar meer informatie over de ontwikkeling van GeoWeb? Of heb je vragen over de nieuwe versie van GeoWeb? Neem dan contact met ons op of meld je aan voor onze GeoWeb nieuwsbrief. We vertellen je graag alles over de mogelijkheden van GeoWeb!

Een uitgebreide versie van dit artikel is verschenen in het 2e Esri Magazine van 2018. Je leest het volledige artikel hier terug.