Zo krijg je groter beheergemak voor GeoWeb-sites, services en datasets

Als beheerder wil je graag een actueel overzicht hebben van alle GeoWeb-sites en daarbinnen gebruikte mapservices van ArcGIS, datasets, workflows en extensies. Dat vonden ook de site-beheerders van Rijkswaterstaat (RWS), daarom ontwikkelde Sweco in samenwerking met RWS de GeoWeb Management tool. RWS heeft de tool inmiddels naar alle tevredenheid in gebruik genomen: “Met 1 druk op de knop hebben we nu inzicht in alle beheerinformatie van onze GeoWeb-omgeving.”

Behoefte aan meer overzicht

Grotere organisaties als Rijkswaterstaat maken vaak gebruik van meerdere GeoWeb-sites en toepassingen. Ook kan het zijn dat zij meerdere GeoWeb-omgevingen in gebruik hebben. Dit maakt het voor de functioneel- en de site-beheerders lastiger om overzicht te krijgen in de verschillende sites en welke mapservices er in die sites worden gebruikt.

Martin de Lange, GIS-adviseur bij Rijkswaterstaat: “Als beheerder is het juist handig om te weten welke sites allemaal impact ondervinden als een bepaalde service wordt verwijderd of aangepast. Zodat je dit niet proefondervindelijk hoeft te achterhalen en je foutmeldingen kunt voorkomen.” Dit overzicht in de sites en services kreeg RWS voorheen door zoekacties in configuratiebestanden. En dat was een tijdrovende klus: voor 8 omgevingen moest de beheerder ook 8 keer opnieuw zoeken.

Wat is de Management tool?

Met de Management tool is dat verleden tijd. Deze tool biedt beheerders een actueel overzicht van alle GeoWeb-sites, mapservices van ArcGIS, datasets, workflows en extensies die de organisatie in gebruik heeft. Zo ontdek je snel en eenvoudig de relatie tussen bijvoorbeeld een GeoWeb-site en een mapservice, of tussen map services en datasets. Kortom als je een wijziging wil doorvoeren in 1 van deze onderdelen, weet je van tevoren precies waar dit allemaal effect op heeft.

En het mooie is: dit werkt 2 kanten op. Je kunt zoeken vanuit de service, maar ook vanuit de site of dataset. Klik je op een bepaalde GeoWeb-site, dan zie je alle services die hieraan verbonden zijn. Klik je vervolgens op 1 van die services, dan zie je alle sites waarin deze wordt gebruikt. Martin de Lange: “Voor ons is het inzicht in die relaties erg waardevol, omdat we daardoor overzicht hebben in het volledige gebruik en zo ook kunnen zien of bepaalde richtlijnen van de organisatie goed worden nageleefd.”

Ook voordelig voor kleinere omgevingen

De site-beheerders van RWS zijn erg blij met de tool. Organisaties als RWS hebben vaak veel GeoWeb-omgevingen en ook een complexere GIS-architectuur. Het effect van een foutmelding kan dan groot zijn en is frustrerend voor zowel gebruiker als beheerder.

Maar ook organisaties met een eenvoudigere GIS-omgeving kunnen volgens De Lange veel voordeel behalen. “Ook met 1 server of instantie boek je als beheerder veel tijdwinst met de Management tool”, aldus de GIS-adviseur en functioneel beheerder. “Daarnaast kan de relatie tussen sites en services ook voor een kleinere omgeving, met bijvoorbeeld 20 GeoWeb-sites, interessant zijn. Dit overzicht en beheergemak is namelijk moeilijk op een andere manier te verkrijgen.”

Meer informatie

De Management tool wordt op locatie geïnstalleerd en gekoppeld aan het aanwezige Geo-platform, waar GeoWeb deel van uitmaakt. Vervolgens haalt de tool periodiek alle gegevens op, deze worden automatisch in de overzichtelijke website getoond. Beheerders kunnen hierop inloggen en alle informatie inzien. Wil je meer weten over de Management tool? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Foto boven artikel: beeldarchief Rijkswaterstaat. Fotograaf: Van Reeken, 2019.