Home / Nieuws / Video: ProRail informeert omwonenden digitaal bij werkzaamheden aan het spoor

Video: ProRail informeert omwonenden digitaal bij werkzaamheden aan het spoor

In heel Nederland ligt zo’n 7.000 km spoor. En ruim 2 miljoen Nederlanders wonen pal náást dat spoor. Om al deze mensen te informeren over werkzaamheden, verstuurde ProRail per jaar maar liefst 1 miljoen brieven. Dat kon efficiënter en duurzamer, vond de spoorbeheerder. Daarom gebruikt zij sinds kort Spoorwerk in uw buurt. Een GeoWeb-applicatie waarmee ProRail omwonenden efficiënt en volledig digitaal kan informeren over werkzaamheden.

Informeren helpt bij overlast

Om reizigers zo min mogelijk tot last te zijn, voert ProRail spoorwerkzaamheden voornamelijk ’s nachts en in het weekend uit. Dit heeft gevolgen voor de ruim 2 miljoen mensen in Nederland die aan het spoor wonen. Zij ervaren hierdoor hinder, met klachten als gevolg. ProRail weet uit ervaring dat het informeren van omwonenden helpt om de overlast te beperken en klachten te verminderen. Door duidelijk te communiceren ontstaat er meer begrip voor de werkzaamheden en overlast.

1 miljoen brieven

ProRail communiceert niet alleen dat er werkzaamheden gepland zijn, maar ook welke werkzaamheden dit zijn en hoe lang deze duren. Omwonenden kunnen zichzelf voor deze berichten inschrijven. Voorheen verliep deze communicatie via de post en dat betekende per jaar zo’n 1 miljoen papieren brieven: niet duurzaam en bovendien ook niet altijd efficiënt. ProRail kon zo bijvoorbeeld geen last minute wijzigingen of werkzaamheden doorgeven.

Volledig digitaal met ‘Spoorwerk in uw buurt’

Om alle omwonenden efficiënt te kunnen informeren, gebruikt ProRail sinds kort de GeoWeb-applicatie ‘Spoorwerk in uw buurt’. Daarmee is het hele proces een stuk eenvoudiger geworden én volledig digitaal. Een aannemer tekent geplande werkzaamheden direct in op de kaart. Hieraan wordt informatie gekoppeld die belangrijk is voor de omwoners, zoals locatie, data en duur van de werkzaamheden. Maar ook beschikbare video’s, afbeeldingen en andere informatie kan hieraan gekoppeld worden.

Omwonenden ontvangen alle informatie over werkzaamheden via de mail. Ze kunnen de werkzaamheden digitaal terugzien op de kaart en ontvangen ook bericht als er op het laatste moment nog wijzigingen zijn. Bekijk de video van ProRail om te zien hoe dit in de praktijk werkt:

Meer informatie

De Spoorwerk in uw buurt-applicatie is in samenwerking tussen Sweco en ProRail ontwikkeld. Wil je meer informatie over deze applicatie, over andere mogelijkheden of over GeoWeb? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lees ook meer over het gebruik van Railmaps, een op GeoWeb gebaseerd geografisch informatiesysteem (GIS).

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36