Home / Nieuws / WUR-studenten bezoeken Sweco: “80% van studenten komt in bedrijfsleven terecht”

WUR-studenten bezoeken Sweco: “80% van studenten komt in bedrijfsleven terecht”

Studenten van de Wageningen universiteit bezoeken het Sweco hoofdkantoor in De Bilt. Het is onderdeel van de jaarlijkse tour die zij maken langs verschillende bedrijven. Veel studenten lopen hun (afstudeer-)stage bij de bezochte bedrijven, waaronder Sweco. John Stuiver: “De meeste studenten komen in het bedrijfsleven terecht. We leren ze daarom conceptueel en structureel werken. Dus heb je een goede oplossing? Maak die dan reproduceerbaar.”

Studenten van de opleiding MGI (Master Geo-information Science) worden tijdens het bezoek ondergedompeld in de GIS-producten en -projecten waaraan Sweco werkt voor opdrachtgevers. Zoals de projecten LIS en Hindercommunicatie. Ook gaan ze zelf aan de slag met een casus over de ontwikkeling van een GIS-product voor de waterschappen. Daarbij krijgen ze handige informatie over de Agile Scrum-methode en het opstellen van user stories.

Samenwerking

Wageningen University & Research (WUR) en Sweco werken op meerdere fronten samen. Zo is door Sweco een FME-leergang aangeboden aan GIS-studenten van de universiteit. Op dit moment volgen meerdere studenten hun afstudeerstage bij Sweco en er is een ACT-werkgroep actief, die onder begeleiding werkt aan het project Staat van je Straat.

John Stuiver, onderwijs- en onderzoekmedewerker bij de Wageningen Universiteit: “Met dit soort projecten introduceren wij de studenten bij bedrijven waar ze later kunnen werken. Vroeger gingen veel studenten het onderzoek in, nu komt 80% van de studenten in het bedrijfsleven terecht. Een totale kanteling dus.”

Flexibel en conceptueel

Daarom wil de WUR de studenten zo flexibel mogelijk opleiden. In het curriculum werken ze met een beperkt aantal GIS-tools, waar ze in hun werk later sowieso iets aan zullen hebben. Stuiver: “Er is wel meer beschikbaar, maar we moeten ook een bepaald niveau onder de docenten kunnen waarborgen. Dus leren we studenten vooral de methodes en concepten kennen die erachter liggen. Zodat ze later makkelijk van pakket kunnen wisselen als dat nodig is.”

Met pensioen

John Stuiver in De Bilt

John Stuiver, inmiddels een begrip in de GIS-wereld, gaat binnenkort met pensioen. Hij begon zijn carrière met een zelfverzonnen interpolatiemethode. “Ik dacht toen al out of the box,” aldus de docent en onderzoeker. Dit probeert hij zijn studenten ook bij te brengen: “Out of the box denken en zorgen dat je werk reproduceerbaar en overdraagbaar is. In een werkveld waarin alles snel verandert, móet je de achterliggende GIS-concepten kunnen begrijpen.”

Dit lukt volgens hem goed bij de meeste studenten, juist door de sterke relatie tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Wat vinden de studenten ervan? Ze gaan de geliefde docent in elk geval missen: “Het wordt een gemis voor de opleiding als John straks weg is,” vertelt een student tussen het werken door. “Vooral zijn lach, die herken je uit duizenden.”

Afstudeerstage Wageningen universiteit

Kees Baake is afgestudeerd bij Sweco en werkt inmiddels als GIS-ontwikkelaar voor GeoWeb. Tijdens het bezoek van WUR-studenten in 2018 presenteerde hij over zijn afstudeerstage bij Sweco. Bekijk de video om te zien wat hij van zijn afstudeerstage vond:

Ook interesse?

Heb je interesse om je (afstudeer)stage bij Sweco te volgen? Bij de afdeling GIS & ICT zijn we altijd op zoek naar talenten! Samen kijken we welk soort project bij jou past en krijg je de vrijheid om je stage zelf vorm te geven. Neem contact met ons op voor een gesprek.

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36