Home / Nieuws / Mediacarrousel: geïntegreerde koppeling tussen objecten en media in één kaartbeeld
Mediacarrousel GeoWeb extensie

Mediacarrousel: geïntegreerde koppeling tussen objecten en media in één kaartbeeld

Navigeren op de kaart en direct per object de gekoppelde media bekijken? De nieuwe GeoWeb extensie Mediacarrousel toont in een carrousel media op de kaart, die zijn gekoppeld aan gebieden of objecten. Zo is het nog eenvoudiger om in één overzicht zowel de kaartinformatie als de bijbehorende media te zien.

Media op de kaart

In de Mediacarrousel is het mogelijk om onder andere foto’s, video’s en gif-bestanden weer te geven, die gekoppeld zijn aan gegevens in de kaart. De carrousel toont foto’s van objecten, die zichtbaar zijn in op de kaart. Dit is bijvoorbeeld handig bij het inspecteren van rivieren, bomen of bruggen. Rijkswaterstaat gaat de extensie Mediacarrousel bijvoorbeeld gebruiken om detailfoto’s van bruggen weer te geven op de kaart. Daarnaast is Mediacarrousel ingezet tijdens opruimacties langs rivieren. Veel deelnemers maakten foto’s van hun opruimactie. Door deze beelden te koppelen aan de kaart, wordt het resultaat van individuele acties zichtbaar. Dit enthousiasmeert vrijwilligers om de volgende keer weer mee te doen. Een foto zegt immers meer dan alleen een puntje op de kaart.

Zo werkt de extensie Mediacarrousel

Wanneer een GeoWeb-gebruiker op de kaart inzoomt of naar een ander gebied op de kaart gaat, wordt de media in de carrousel automatisch aangepast op basis van deze weergave. De interactie werkt ook de andere kant op: als een gebruiker op een foto in de carrousel klikt, wordt deze vergroot en zoomt de kaart automatisch naar het gebied waaraan de foto is gekoppeld. Door nogmaals op de vergrote afbeelding te klikken, krijgt de gebruiker de aanvullende metadata van de foto te zien en kan deze gedownload worden. Het is ook mogelijk om door de fotocarrousel te scrollen. Zo biedt Mediacarrousel een mooie interactieve weergave van objecten op de kaart.

De Mediacarrousel kan per GeoWeb-viewer geconfigureerd worden en is door de beheerder eenvoudig te implementeren. Met behulp van een parameter kan worden aangegeven of de carrousel standaard aan of uit moet staat in de viewer. Voor het gebruik van de tool is het nodig om via ArcGIS een koppeling te maken tussen de foto’s en objecten, op basis van een attachment tabel. Op verzoek kan de extensie omgebouwd worden om ook media vanuit andere locaties op te pakken, zoals een fileshare of via een workflow. Hierbij is het ook mogelijk om gebruikers de carrousel met behulp van een workflow te laten vullen met foto’s.

Kenmerken van Mediacarrousel

  • Geschikt voor verschillende bestandsformaten, zoals jpeg, png, gif en bmp
  • Koppeling van foto’s via ArcGIS attachmenttabellen
  • Geschikt om te combineren met de workflow-technologie van GeoWeb
  • De eindgebruiker kan de foto’s downloaden
  • De fotocarrousel is beschikbaar voor GeoWeb 5.3 en hoger

Meer informatie

Wil je ook foto’s en andere media koppelen aan gegevens op de kaart? En ben je benieuwd hoe je de extensie Mediacarrousel kunt inzetten in jouw organisatie? Neem dan contact op met Sweco. De Mediacarrousel is een product van Sweco, maar vanzelfsprekend beschikbaar voor alle GeoWeb-gebruikers. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over.

Erwin van Klaveren

Teammanager GIS Projects

[email protected]
+31 (0)6 51 00 22 36

Kirsten Culp

Teammanager GIS Consultancy

[email protected]
+ 31 (0)6 51 00 05 54

Marcel Steenis

Productmanager

[email protected]
+ 31 (0)6 54 28 77 05